Camera Deputaților a adoptat marți, cu 256 de voturi "pentru" și patru abțineri legea prin care șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor băuți sau drogați pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

Același proiect, care merge acum la promulgare, prevede pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă șoferii produc accidente în urma cărora sunt persoane decedate.

Proiectul acesta vine după adoptarea și promulgarea "Legii Anastasia", inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc și care poartă numele fetiței care a murit în anul 2022 din cauza unui șofer fără permis.

"Legea Anastasia" a fost promulgată pe data de 7 iulie 2023. Conform acesteia, săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active, se va pedepsi cu închisoarea, fără ca instanța să poată dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere.

Și proiectul de lege botezat "2 Mai", inițiat după tragedia din localitatea constănțeană cu același nume, unde un tânăr drogat a lovit mortal cu mașina doi tineri, a primit votul final al Parlamentului pe 5 martie.

+++

În perioada 2009-2020, în România au avut loc 3218 accidente grave și 647 morți, cauzate de conducere sub influența alcoolului. 13 accidente grave și 9 morți, cauzate de conducerea sub influența altor substanțe, 1673 accidente grave și 446 morți, cauzate de conducerea fără permis.