Președintele Klaus Iohannis a primulgat vineri controversata lege prin care se dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro, dacă prejudiciul e plătit.

Proiectul aparține șefilor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, iar pe 19 martie judecătorii CCR au respins sesizarea USR și Forța Dreptei asupra proiectului.

Actul normativ care modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a trecut pe 19 decembrie de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Astfel, în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește.

De asemenea, dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.

În forma inițială a proiectului, Senatul a modificat pragul de 100.000 de euro cu cel de un milion de euro.

+++

În decembrie 2023, ​Marcel Ciolacu a răspuns nervos la întrebările despre legea amnistiei evazioniștilor, al cărei inițiator a fost alături de Nicolae Ciucă.

”Dezincriminarea faptelor nu există. Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la pușcărie. Eu nu am fost inițiatorul, a fost un amendament. Eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Pe mine nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Responsabilitatea mea e să fac un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să mi-i dea înapoi”, a declarat, atunci, Marcel Ciolacu.


Tot atunci, procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, a criticat dur proiectul de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă e achitată suma, plus un procent de 5%.

Kovesi a precizat, într-un punctul de vedere pentru SpotMedia.ro, că, dacă e promulgată, legea ar putea afecta investigațiile transfrontaliere ale EPPO, ceea ce ar duce la o încălcare a obligațiilor asumate de România.

”Pentru un specialist, propunerea de lege, adoptată extrem de rapid, pune niște întrebări serioase. De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind puțin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”.

”Adoptarea acestei legi ar putea fi o problemă reală pentru EPPO în investigațiile transfrontaliere. În funcție de circumstanțe și de momentul săvârșirii faptei, cauza de nepedepsire ar putea fi aplicabilă pentru dosare de fraudă la TVA care afectează bugetul mai multor state, dacă paguba produsă în România este mai mica de un milion de euro. O asemenea consecință ar putea fi incompatibila cu obligațiile care revin României în baza Directivei PIF”, a mai explicat Kovesi.

+++

Imediat după promulgarea legii, șeful USR, Cătălin Drulă, spune că "președintele trădător s-a grăbit să promulge legea care aduce marea amnistie pentru evazioniști".

"Legea lui Ciolacu și Ciucă este o lege de zece ori mai rea decât ce a putut gândi Liviu Dragnea. Începând de astăzi, dacă cineva face evaziune de până într-un milion de euro și este prins, dă banii înapoi și a scăpat.  Este o invitație la hoție din partea clanului politic PSD-PNL, patronat de Klaus Iohannis", a spus Drulă.

El a declarat și că USR a trimis președintelui Iohannis 17 pagini cu argumente juridice pentru care această lege trebuie întoarsă în Parlament și respinsă, dar "pentru PSD și PNL e mai important să fure, să își scape prietenii de închisoare, pentru că multe dintre dosarele de evaziune ar putea fi închise".

"Astăzi, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au dat liber la hoție. Pe 9 iunie, vine nota de plată pentru ticăloșia lor. Îi oprim la vot și construim o Românie Modernă!”, a continuat liderul USR.

+++

ANAF a sesizat organelor de urmărire penală 432 de cazuri în 2022, pentru prejudicii cauzate statului în valoare totală de 1,03 miliarde de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Sesizările penale au urmat unor controale Antifraudă - 194 și de Inspecție Fiscală - 238. Media pentru cazurile de sesizări penale este de aproape 600.000 de euro la Antifraudă și de aproape 400.000 de euro la Inspecție Fiscală, ceea ce înseamnă că, potrivit legii, scăpa de pedeapsa cu închisoarea aproape toți cei care au comis infracțiuni de evaziune.