Deputații au adoptat marți, în unanimitate, un proiect de lege are ca obiect de reglementare instituirea datei de 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta majoratului.

Legea, intitulată „Ziua Părinților de Îngeri”, prevede că părinții care au trecut printr-o astfel de experiență vor beneficia de acces gratuit la zece ședințe de consiliere psihologică, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului.

În scopul marcării «Zilei Părinților de Îngeri», autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza evenimente și activități publice.

Părinții copilului decedat în timpul sarcinii, la naștere sau până la implinirea vârstei de 18 ani, care sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului acestuia, beneficiază de zece ședințe de consiliere psihologică gratuite, pe o perioadă de 6 luni de la respectiva dată.

În expunerea de motive, inițiatorii au venit și cu datele privind decesele pe categoria de vârste 0-19 ani în perioada 2020 - 2022:

Decontarea ședințelor de consiliere psihologică se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Finanțarea cheltuielilor prevăzute se asigură de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare, inclusiv fonduri externe rambursabile și nerambursabile, potrivit legii, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății elaborează normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Proiectul, inițiat de deputata PSD Laura Vicol și susținut de parlamentari de la toate formațiunile, merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.