Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, după ședința de Guvern de la Brașov, că se va efectua o anchetă de către Consiliul Concurenței referitoare la creșterea prețurilor la detergenți.

„Prețurile la detergenți au crescut cu 25%, urmează cu adevărat ca Consiliul Concurenței să facă o anchetă, am și vorbit cu președintele (Bogdan Chirioțoiu - n.r.)”, susține premierul după ce o jurnalistă i-a atras atenția că prețurile au crescut considerabil. 

„Pentru dumneavoastră, urgența cea mai mare sunt detergenții, pentru mine continuă să fie impozitarea muncii și inflația”, a adăugat Ciolacu.

+++

Declarația premierului vine la scurt timp după ce a descoperit și el prezența fenomenului „shrinkflation” în România, unde cantitatea produselor este redusă, dar totusi își păstrează prețul. 

„Unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că asta e o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor. Este, de fapt, o scumpire camuflată și nejustificată economic sub un ambalaj foarte asemănător”, a declarat premierul Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de săptămâna trecută.

Ciolacu adaugă că în România va fi constituit un grup care să facă un ghid de bune practici pentru combaterea fenomenului. El solicită autorităților de control din România să intervină urgent pentru a evita astfel de situații și după să pregătească „o reglementare pe modelul francez”, prin care producătorii să fie obligați să menționeze pe ambalaj dacă prețul produsului a rămas neschimbat chiar dacă gramajul a fost redus.

Comercianții ce nu vor respecta aceste reguli riscă „sancțiuni dure”.