USR îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de încălcarea responsabilităților legale care-i revin, în condițiile în care acesta a anunțat că nu va participa nici de data aceasta la "Ora prim-ministrului", unde fusese invitat.

Ciolacu a fost chemat să dea explicații cu privire la starea economiei românești și a vitezei alarmante cu care Guvernul se împrumută.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, atrage atenția că doar în acest an USR l-a chemat pe Marcel Ciolacu de trei ori la "Ora prim-ministrului", invitație refuzată de fiecare dată, și că adresa transmisă de Cancelaria prim-ministrului reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului și a mecanismelor de "control și echilibre" între puterile statului.

"Marcel Ciolacu ne transmite că nu poate veni la Ora Prim-ministrului, citez, din cauza unor angajamente politice și guvernamentale, de parcă Ora Prim-ministrului ar fi altceva, și nu o obligație a liderului de guvern față de români, față de Parlament. Este exact același răspuns, cu exact aceleași motive penibile, pe care l-a transmis Senatului și în martie. Ciolacu ar fi trebuit să știe până acum că prezența la Ora Prim-ministrului este o obligație, conform regulamentului Senatului, Ciolacu nu face nimănui un hatâr dacă vine să le spună românilor de ce îndatorează țara cu un miliard de lei pe zi. Ce face Guvernul cu banii, pe ce se duc banii țării? Sunt întrebări firești, dar la care Ciolacu refuză să răspundă", spune senatorul USR Radu Mihail.

Conform, invitației transmise de grupul senatorilor USR, Marcel Ciolacu a fost chemat la Ora Prim-ministrului pentru a da detalii privind:

*măsurile de redresare economică, în condițiile în care ritmul de creștere a economiei s-a prăbușit;

* deficitul bugetar uriaș și rata alarmantă cu care România se împrumută pentru a face față cheltuielilor curente;

* ratarea multor ținte din PNRR, în condițiile în care am ajuns la jumătatea perioadei de derulare a programului, existând riscul ca România să piardă miliarde de euro pentru dezvoltare.

Senatorul USR atrage atenția că România este campioană la inflație în Uniunea Europeană, că deficitul bugetar după patru luni a depășit 3% din PIB, că datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB, iar ritmul creșterii economice s-a redus dramatic.

USR susține că, la peste 50% din PIB datorie publică, Guvernul ar fi trebuit să adopte de urgență unele măsuri de reducere a cheltuielilor, dar grija lui Ciolacu este să plătească pensii speciale și salarii grase protejaților de partid. Creșterea necontrolată a cheltuielilor a dus deja România la un deficit de peste 2%, ceea ce înseamnă că la final de an vom ajunge la un deficit de peste 8%, cu mult peste ținta de 5% prevăzută în legea bugetului de stat.

"Marcel Ciolacu a intrat în campanie, azi se duce în vizite de lucru și la tăiat de panglici, nu mai guvernează, nu-l mai interesează să conducă țara, ci doar s-o devalizeze. Nu are pic de respect pentru românii plătitori de taxe, singurul lucru care-l preocupă este cum să mai bage încă o dată capul într-o poză cu profitorii din PSD", conchide Radu Mihail.