Legea care permite accesul persoanelor cu handicap însoțite de câini ghizi în spații publice și elimină taxele încasate de stat pentru adaptarea vehiculelor folosite de acestea a fost promulgată marți de către președintele Klaus Iohannis.

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost depus de USR și a primit votul Senatului în octombrie 2023. De atunci, proiectul a zăcut la Camera Deputatului, pentru decizional în acest  caz. 

Astfel, câinele ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locațiile în care se asigură servicii publice și în mijloacele de transport în comun, taxiuri și în mijloacele auto de transport  alternative.

Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român (RAR) pentru autovehicule special modificate față de configurația inițială în scopul conducerii persoanelor cu handicap pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap. și numai pentru autoturismul proprietate  personală.

Constituie discriminare refuzul conducătorului serviciului de taximetrie, precum și al conducătorului auto de transport alternativ cu autoturism de asigurare a transportului persoanelor cu handicap și a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele  ghid.

Conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) din 2021, în România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilități, ceea ce este aproximativ 4% din populația totală a țărilor.

Conform datelor furnizate de Asociația Națională a Câinilor Ghizi din România (ANGR), în prezent există aproximativ 70 de câini ghizi înregistrați în țară. Cu toate acestea, este important de menționat că acestea sunt cifre aproximative și numărul real de câini ghizi poate fi mai mare pentru că unele persoane cu dizabilități alese să aducă câini ghizi din alte  țări.

„Legislația în vigoare privind la câini ghizi este foarte generală. Scrie că câinii ghizi pentru nevăzători au acces liber și în mod gratuit pe orice mijloc de transport și în instituții publice. În alte țări este mult mai bine reglementat, în sensul că are acces peste tot pe unde are acces un om", spune un trainer de astfel de câini ghizi, citat în expunerea de motive a inițiativei  legislative.

Pentru a marca adoptarea proiectului, în Parlamentul au fost aduși doi câini ghizi din raza Labrador.