Ministrul dezvoltării ar fi aprobat, în perioada decembrie 2019 - iulie 2020, suma de 1.099.864 de lei pentru societatea la care este asociat - SC Balcanic Prod SRL, arată o investigație Libertatea.

Firma Balcanic Prod SRL, deținută de ministrul dezvoltării și lucrărilor publice, liberalul Ion Ștefan, beneficiază de fonduri de la instituția pe care acesta o conduce – peste un milion de lei din decembrie 2019 și până astăzi, plătiți în trei tranșe, conform documentelor de pe site-ul ministerului, dezvăluie Libertatea.

Proiectul finanțat inclusiv din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, a demarat în 2017, iar Balcanic Prod SRL s-a înscris pentru finanțare care viza "achiziționarea de echipamente, crearea unui loc de muncă și participarea la un târg internațional”.

Aproape 4 milioane de lei ar urma să primească firma ministrului Ion Ștefan din bani europeni, nerambursabili, până la finalul proiectului. Conform site-ului monitoruldevrancea.ro, contractul a fost semnat în 2018, în luna aprilie, fiind încheiat între firmă și Ministerul dezvoltării.

În decembrie 2019, potrivit datelor de pe site-ul ministerului, firma lui Ion Ștefan a primit de la minister bani în patru tranșe: 12.243 de lei, 2.160 de lei, 274.489 de lei și 48.439 de lei.

Inițial, Ion Ștefan a declarat cotidianului Libertatea că "nu are nicio firmă”, deși Balcanic Prod apare în declarațiile sale de avere și de interese publicate pe site-ul Camerei Deputaților. 

Ulterior, Ministerul dezvoltării a revenit cu o serie de precizări, admițând că Ion Ștefan are calitatea de asociat în Balcanic Prod.

Ion Ștefan spune că firma Balcanic Prod SRL derulează proiecte pe fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, dinainte ca el să devină ministru - în noiembrie 2019 și dinainte să fi fost ales în Parlamentul României - în noiembrie 2016.

Ministrul mai spune că modalitatea de a face plățile prin Programul Operațional Regional respectă reglementările naționale și pe cele comunitare cu privire la conflictul de interese și prevăzute de finanțatorul european în contractul de finanțare, el nefiind "inclus/implicat în vreun fel, direct sau indirect, pe circuitul de verificare/avizare/aprobare a cheltuielilor solicitate la rambursare, aceste procese fiind unele care se derulează exclusiv la nivelul aparatului tehnic al ministerului, în acord cu cerințele și exigențele Comisiei Europene".

"Conform legii, din momentul în care am fost ales deputat în Parlamentul României, dețin calitatea de asociat în firmele familiei mele, calitatea de administrator al firmei aparținând fratelui meu, așa cum apare, și în mod public, pe documentele pe care, conform contractului, firma se angajează să le publice și care au apărut în mass-media locale", se arată în precizările ministrului.

Ion Ștefan respinge "cu fermitate orice insinuare" că ar fi acordat finanțare în mod preferențial, în calitate de ministru al lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, către orice beneficiar, fie el UAT, instituție publică sau beneficiar privat.