Putin surprinde punând un civil la conducerea războiului din Ucraina tocmai în momentul în care invazia intră în una dintre fazele sale cele mai decisive, potrivit La Razon.

Demiterea de către Vladimir Putin a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, este relativ o surpriză. Cel puțin așa era în momentul în care a avut loc. Pentru a-l înțelege, gestul lui Putin poate fi interpretat în trei chei:

1. O pedeapsă pentru un război care nu avansează

Capul lui Șoigu a avut un preț multă vreme. Temuții "șoimi" ai Kremlinului au făcut presiuni de mai multe luni pe "Țarul Kremlinului" pentru a-l demite pe Șoigu din cauza rezultatelor slabe în invazia Ucrainei, care a fost blocată mai bine de doi ani fără nici un progres.

Paradoxul este că momentul actual este cel mai bun din Rusia din ultimele săptămâni, cu progrese timide pe teren care nu au avut loc în lunile precedente.

Unul dintre cei mai fericiți dușmani ai săi a fost regretatul fondator al lui Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care anul trecut l-a acuzat în mod repetat pe Șoigu de neglijență și a cerut public demiterea acestuia. Paradoxul a fost că presupusul aliat al lui Putin i-a devenit cel mai mare dușman până la moartea lui, când avionul în care se afla s-a prăbușit, un accident provocat de "mâna neagră" niciodată admisă ca atare de Kremlin.

2. Răzbunare... întârziată

Ceea ce s-a întâmplat cu liderul lui Wagner servește la explicarea a două dintre cheile acestei demiteri, care poate fi interpretată ca o răzbunare... întârziată.

Pierderea încrederii lui Putin în ministrul său al Apărării, cea mai importantă funcție din timpul războiului, a fost asumată de experții în informații, care știau că mulți îi voiau capul. Din acest motiv chiar Prigojin a devenit principalul dușman al lui Putin prin rebeliunea sa de vara trecută, care a fost ca o gură de aer proaspăt pentru Șoigu.

În aceste luni șeful Apărării a primit o a doua șansă de la Putin, care, având în vedere evenimentele, nu a fost suficientă.

3. Și surpriza: un civil în loc de un militar

A treia cheie a acestei mișcări de palat trebuie găsită în profilul persoanei alese să piloteze războiul, fostul vicepremier Andrei Belusov, un expert tehnocrat în afaceri economice cu o bună reputație pentru conducerea sa în fruntea Ministerului Dezvoltării economice a Rusiei.

Belusov, în vârstă de 65 de ani, aflat sub sancțiuni internaționale pentru războiul din Ucraina din iunie 2022, este cel care trebuie să ia acum cele mai importante decizii pentru prezentul și viitorul Rusiei, într-o mișcare care nu fusese prevăzută.

Un indiciu poate fi în explicația dată de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov: "Astăzi, pe câmpul de luptă, câștigă cel mai deschis inovației, cel mai deschis implementării (noilor dezvoltări) cât mai repede posibil. De aceea, în stadiul actual, președintele a decis ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil.Cu o singură excepție, Putin a ales ofițeri militari de rang înalt pentru Ministerul Apărării. Faptul că a optat pentru un civil tocmai în acest moment este, fără îndoială, o mișcare neașteptată.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA