Politicienii israelieni au avut joi dimineață un schimb de ironii politice ascuțite, ca reacție la anunțul președintelui american Joe Biden la CNN, potrivit căruia Statele Unite vor opri furnizarea de arme către Israel.

Furnizarea de arme va fi oprită în cazul în care va fi lansată o incursiune terestră în Rafah, relatează CNN.

Ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben Gvir, a condamnat decizia într-o postare pe X, spunând: "Hamas îl iubește pe Biden".

La scurt timp după aceea, președintele israelian Isaac Herzog a avertizat împotriva "declarațiilor și tweet-urilor nefondate, iresponsabile și insultătoare", în timpul unui discurs de aniversare a Zilei Victoriei.

"În contextul știrilor din această dimineață, este important pentru mine să spun că, chiar și atunci când există dezacorduri și momente de dezamăgire între prieteni și aliați, există o modalitate de a clarifica disputele și este de datoria noastră, a tuturor, să evităm declarațiile și tweet-urile nefondate, iresponsabile și insultătoare care dăunează securității naționale și intereselor statului Israel", a declarat Isaac Herzog.

Yair Lapid, din partea partidului centrist Yesh Atid, a răspuns că "dacă Netanyahu nu îl concediază astăzi pe Ben Gvir, el pune în pericol fiecare soldat din IDF și fiecare cetățean din statul Israel".

Liderul Partidului Muncii, Merav Michaeli, a declarat, de asemenea, în replică, că "Netanyahu și guvernul său continuă să înrăutățească situația strategică a Israelului".

Între timp, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat: "Israelul va continua să lupte împotriva Hamas până când va fi distrus. Nu există un război mai drept decât acesta", într-o declarație pe X.

Ministrul israelian al culturii și sportului, Miki Zohar, din partidul Likud, a declarat: "Este uimitor să descoperim că lumea a uitat ce s-a întâmplat în Israel pe 7 octombrie", într-o postare pe X, joi. "Nu ne vom compromite securitatea și nu vom accepta niciodată să ne supunem unor cereri care dăunează securității naționale a Israelului", a adăugat el.

 

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a avertizat  că forțele israeliene "nu pot fi supuse", la scurt timp după ce președintele american Joe Biden a declarat la CNN că Washingtonul nu va da arme pentru o invazie israeliană în orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza.

"Mă adresez atât dușmanilor Israelului, cât și celor mai buni prieteni ai noștri și spun: statul Israel nu poate fi supus, nici IDF, nici instituția de apărare", a declarat Yoav Gallant la o ceremonie comemorativă.

"Vom rămâne puternici, ne vom atinge obiectivele: vom lovi Hamas, vom lovi Hezbollah și vom obține securitatea. Nu avem de ales, nu avem altă țară. Vom face tot ceea ce este necesar, și repet - tot ceea ce este necesar, pentru a-i apăra pe cetățenii Israelului, pentru a elimina amenințările malefice la adresa noastră și pentru a le ține piept celor care încearcă să ne distrugă", a adăugat el.

Remarcile lui Yoav Gallant survin după ce Joe Biden a amenințat că va opri unele livrări de arme americane către Israel dacă armata israeliană va lansa un atac la scară largă asupra Rafah - unde peste 1 milion de palestinieni au fost nevoiți să fugă din cauza bombardamentelor israeliene, potrivit ONU.

Valuri de locuitori din Gaza au fost strămutați din nou luni, când forțele israeliene au emis un ordin de relocare înainte de a intensifica loviturile asupra Rafah. 


SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA