Coreea de Nord își va echipa armata cu un nou lansator de rachete multiplu de 240 mm începând cu acest an, a informat sâmbătă agenția de presă de stat, adăugând că o altă "schimbare semnificativă" a capacităților sale de artilerie este în curs.

Acest dispozitiv va fi "trimis în unități ale Armatei Populare Coreene (...) între 2024 și 2026", potrivit agenției oficiale de presă KCNA, citată de La Libre Belgique. 

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a supravegheat vineri un test cu proiectil real al acestui sistem de rachete, care a suferit o "actualizare tehnică" după un prim test la sfârșitul lunii aprilie. Imagini publicate de presa de stat l-au arătat vorbind cu oficiali militari în timpul unei inspecții la lansator. 

Dl Kim a spus că dorește "să aducă la cel mai înalt nivel" producția acestui nou armament și, de asemenea, a anunțat "o schimbare importantă" pentru "întărirea capacității de luptă a artileriei" țării, fără a oferi mai multe detalii, potrivit KCNA.  

Phenianul a susținut că opt obuze "și-au lovit ținta", ilustrând "puterea distructivă a sistemului actualizat de lansatoare de rachete multiplu de 240 mm”. 

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat pentru AFP că nu este în măsură să confirme testele nord-coreene. 

În februarie, regimul a arătat că a dezvoltat un nou dispozitiv de control pentru lansatoarele sale de rachete multiple de 240 mm, vorbind despre o "schimbare calitativă" a capacităților sale de apărare. 

Anunțarea celor mai recente exerciții vine în momentul în care analiștii bănuiesc că Phenianul testează noi arme și își mărește producția de artilerie și rachete de croazieră înainte de a le trimite în Rusia pentru războiul acesteia în Ucraina. 

Coreea de Sud și Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Moscovei, în ciuda sancțiunilor Națiunilor Unite care îi interzic să facă acest lucru. 


SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA