Într-un interviu acordat agenției de presă suedeze TT, Charlie Weimers, europarlamentar și vicepreședinte al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a declarat că este în favoarea unui acord cu PPE, dar fără Ursula von der Leyen.

Exemplu pentru un astfel de acord este coaliția de guvernare din Suedia.

Weimers speră ca după alegeri să existe un acord la nivel european similar cu cel dintre guvernul de centru-dreapta și Democrații Suedezi, de extremă dreapta. Weimers e cap de listă al Democraților Suedezi pentru alegerile europene din iunie. 

Coaliția de guvernare din Suedia este formată din moderati (PPE), creștin-democrați (PPE) și liberali (Renew Europe). Deși extrema dreaptă nu are ministere, sprijină guvernul în schimbul implementării politicii sale de migrație mai stricte.

Potrivit vicepreședintelui ECR, un astfel de acord la nivelul UE ar include propuneri privind migrația și criminalitatea, distrugerea unor părți ale politicii climatice a UE și punerea energiei nucleare pe picior de egalitate cu alte forme de energie.

Cine vrea să lucreze cu Ursula?

Săptămâna trecută, în timpul dezbaterii de la Maastricht a capilor de listă, von der Leyen nu a exclus cooperarea cu grupul de dreapta ECR, care include și Fratelli d’Italia a premierei italiene Giorgia Meloni.

”Depinde foarte mult de care va fi componența Parlamentului Europene și cine din ce grup va face parte”, a spus von der Leyen, candidata Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta pentru șefia CE. ”Parlamentul European este cel care face majorități”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Von der Leyen nu l-a convins pe Weimers.

”Vom lucra pentru a ne asigura că PPE renunță la Ursula von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei. Ea urmează o politică care a fost dăunătoare Suediei”, a spus el.

De cealaltă parte a spectrului politic, socialiștii europeni, Verzii și liberalii au exclus susținerea realegerii lui von der Leyen, dacă aceasta decide să coopereze cu ECR după alegerile din iunie.

Socialiștii, liberalii și Verzii, care vor fi esențiali pentru von der Leyen pentru a-și asigura majoritatea de care are nevoie pentru a fi realeasă, au trimis un avertisment ca răspuns la ambiguitatea ei, subliniind că nu vor sta la masa cu ECR.

În timp ce o majoritate de dreapta a PPE, ECR și ID de extremă dreapta este foarte puțin probabilă, forțele de dreapta ar putea lucra împreună în următoarea legislatură încercând să blocheze unele dosare legislative, așa cum au făcut în trecut, inclusiv în cazul legii refacerii naturii.

Atât echipa de campanie a lui von der Leyen, cât și PPE nu au răspuns la întrebările Euractiv.