Un rechizitoriu pentru fraudă cu fonduri europene este returnat Parchetului European pentru revizuire

Parchetul European nu se poate lăuda cu multe procese în instanță în Bulgaria, însă și cele demarate au un start fals. Aceasta este situația cu un proces pentru abuz cu fonduri europene, intentat la Tribunalul Sofia, la începutul acestui an. La data de 19 aprilie, judecătoarea Hristinka Koleva a sistat procesul judiciar și l-a returnat la Parchetul European pentru eliminarea încălcărilor de procedură admise. ]

Decizia acesteia poate fi atacată la Curtea de Apel. De obicei, procuratura profită de acest drept al său. Cu atât mai mult cu cât, în acest caz concret, procurorul pledează în fața instanței orășenești că rechizitoriul îndeplinește toate cerințele legale și că nu există niciun motiv pentru ca procesul să fie returnat.

În procesul verbal de ședință judiciară, numele procurorului european delegat este indicat doar cu inițialele - AA, deși magistrații sunt persoane publice, iar actul de justiție este o activitate anonimă. Dintre procurorii delegați din Bulgaria (magistrații care supraveghează la nivel local cazurile de fraudă cu euro), doar Anna Alexova se poate ascunde în spatele acestor inițiale.

Instanța precizează în hotărâre sa că nu există probe pe coperta procesului în numele cui a fost emisă semnătura electronică calificată la care se face referire în rechizitoriu și dacă numai inculpatul G.P a avut dreptul de a lucra cu aceasta. În afară de asta, în rechizitoriul pentru fondurile dobândite ilegal de la inculpat, procurorul a scris cu cifre suma de 390.027,00 de leva, dar și - trei sute nouăzeci de leva și douăzeci și șapte de stotinki - în litere. Acest lucru duce la ambiguitate, explică judecătoarea Koleva.

Potrivit instanței, nu s-a clarificat nici pentru cine s-a primit creditul de finanțare - dacă pentru persoana juridică „T.D”. Ltd sau pentru filiala sa din satul Goleț, așa cum se arată în rechizitoriu.

Avocatul a susținut anterior că omisiunile procuraturii nu lasă să se înțeleagă de ce anume este acuzat GP și acest lucru îi încalcă dreptul la apărare. Din procesul-verbal al procesului mai rezultă că s-a discutat și o eventuală înțelegere, însă apărarea a ținut ca G.P să fie exonerat de răspundere penală și pedepsit doar administrativ cu amendă. Potrivit apărării, acțiunile semnalate de procuratură nu au produs pagube materiale.

Bilanț

Raportul pe anul 2023 al Parchetului European condus de Laura Kovesi a recunoscut că ea nu a obținut nicio sentință de condamnare în Bulgaria. Pentru anul trecut, de asemenea, nu au fost impuse măsuri de protecție asupra unor bunuri - executări silite și sechestre, la solicitarea Parchetului European din Bulgaria. Până la sfârșitul lunii februarie, patru procese ale Parchetului European din Bulgaria sunt în faza judiciară, după cum se reiese din date.

În urmă cu o lună, Parchetul European se lăuda cu condamnarea unei femei de afaceri din cauza subvențiilor pentru un service auto. Femeia a fost eliberată de răspundere penală și sancționată administrativ cu o amendă de 3.000 de leva.