Prim-ministrul ceh Petr Fiala și omologul său italian, ambii din grupul conservator ECR, Giorgia Meloni, au arătat că sunt pe aceeași lungime de undă în chestiuni cheie.

Petr Fiala s-a aflat luni în Italia, pentru a discuta în special despre migrație.

”Italia are un rol foarte important de jucat. Cehia și Italia se numără printre țările care doresc să găsească o soluție reală la migrația ilegală, soluție pe care încă nu o avem în Europa”, a spus Fiala, la conferința comună de presă, după discuțiile bilaterale.

Cehia și Italia fac parte din grupul informal de state membre UE care elaborează o scrisoare comună prin care solicită Comisiei Europene transferul procedurilor de migrație în afara teritoriului UE.

Fiala a confirmat că grupul include în prezent 19 țări.

”Suntem de acord că, pentru a gestiona migrația, prioritatea este să lucrăm la externalizare; prin urmare, să lucrăm cu țări terțe, pentru a preveni fluxul (migrațional), mai degrabă decât a fi nevoit să-l gestionăm”, a spus Meloni.

”Italia dă un exemplu bun cu Planul Mattei pentru Africa, care își propune să construiască un nou model de dezvoltare și cooperare în comparație cu trecutul”, a adăugat ea, referindu-se la planul guvernului său de 5,5 miliarde de euro pentru a stimula dezvoltarea economică în Africa, pentru a stimula creștere economică în vederea reducerii migrației necontrolate către Europa și pentru a poziționa Italia ca un centru energetic pentru transportul gazelor naturale din Africa către Europa.

Italia a fost, de asemenea, prima țară din UE care a semnat un acord bilateral de externalizare cu Albania.

Susținerea de către Meloni a acestei abordări inovatoare nu numai că a remodelat strategia de migrație a Italiei, dar a determinat și Uniunea Europeană să urmeze exemplul, ducând la semnarea acordurilor cu Tunisia și Egipt.

”Cooperarea Italiei cu Albania este un exemplu pe care îl putem încerca și apoi extinde. Aceasta este o modalitate de a face față migrației ilegale”, a spus Fiala.