Rolul de lider al companiei elene de electricitate PPC în tranziția energetică a Greciei și a regiunii extinse a Europei de Sud-Est a fost evidențiat de președintele și directorul executiv al grupului, Giorgos Stassis.

Acesta a vorbit la Washington, în cadrul reuniunii «2024 Energy Security and Geopolitics Conference», organizată de Centrul pentru Strategii și Studii Internaționale (CSIS). 

„PPC este o forță de stabilitate și un lider în tranziția energetică”, a subliniat Stassis, menționând că ne aflăm într-un moment critic în care trebuie să facem față schimbărilor climatice și să asigurăm aprovizionarea cu energie.

Stabilitatea politică, a subliniat el, este o condiție prealabilă pentru securitatea energetică, lucru pe care Europa l-a constatat într-un mod dur după invadarea Ucrainei de către Rusia. El a subliniat, de asemenea, rolul surselor regenerabile în îmbunătățirea securității energetice, dar și nevoia de a exista sisteme energetice flexibile și în special rețele.

„Sistemele energetice trebuie să fie flexibile pentru a asigura stabilitate, fiabilitate și eficiența costurilor. Flexibilitatea provine atât din activele energetice (cum ar fi baterii și instalații de gaz), cât și din infrastructura critică, inclusiv rețele electrice reziliente și interconexiunile dintre țări”, a spus Stassis. 

Descriind particularitățile Europei de Sud-Est, Stassis a subliniat că există o gamă largă de condiții - de la România care este mai puțin dependentă de importurile de gaze naturale până la Bulgaria, care este semnificativ dependentă. De la țări care au avansat semnificativ prin transformarea lor energetică, precum Grecia, la țări mai puțin active, precum cele din Balcanii de Vest. Și, bineînțeles, de la țări cu un mediu politic stabil, cum ar fi statele membre UE, până la condiții periculoase de război, cum se întâmplă în Ucraina. 


„În ciuda complexităților, PPC, în calitate de companie de utilități integrate, lider în dezvoltarea energiei curate, a infrastructurii critice și a serviciilor energetice, este poziționată în mod ideal pentru a conduce tranziția energetică în Europa de Sud-Est”, a susținut Stassis.

„Știm cum să implementăm rapid sursele regenerabile de energie și capacitatea flexibilă, cum să extindem și să modernizăm rețelele de electricitate și cum să răspundem cererii clienților pentru prețuri accesibile. De asemenea, înțelegem pe deplin importanța sinergiilor și, în general, de ce are nevoie un sistem electric pentru a trece în noua eră, rămânând în siguranță. Aceasta este misiunea noastră și forța motrice din spatele tuturor deciziilor noastre”, a mai spus Stassis, menționând în același timp investițiile realizate de PPC la Alexandroupoli, prin construirea unei unități CCGT, și achiziția companiilor deținute de Enel în România.  

La aceeași conferință, asistentul secretarului de stat al SUA pentru resurse energetice și fost ambasador în Grecia, Geoffrey Pyatt, a lăudat rolul PPC în tranziția energetică a regiunii, felicitând în același timp guvernul grec și pe prim-ministrul K. Mitsotakis pentru transformarea energetică a țării și dezvoltarea surselor regenerabile.

„Grecia este capabilă să atingă un nivel de 80% al surselor regenerabile în producția de energie electrică. Grecia este un exemplu pentru tranziția energetică, lucru recunoscut de UE. Aceasta este o realizare extraordinară, din care o parte se datorează PPC, care este și un exemplu pentru companiile din Europa", a subliniat el.

Pyatt a mai spus că SUA vor menține presiunea asupra Rusiei prin impunerea de sancțiuni și că va fi crescută capacitatea de export de GNL cu 120 de miliarde de metri cubi pe an, odată cu construcția noilor infrastructuri aflate în proiect. 

 SURSĂ: RADOR RADIO ROMÂNIA