Suveranul Pontif crede că ar trebui permis parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex, relatează BBC Online.

Papa Francisc a făcut această declarație în ”Francesco”, un film documentar apărut miercuri și realizat de regizorul Evgheni Afineevski.

Afirmațiile sale arată o schimbare de mentalitate față de predecesorii săi și față de poziția Vaticanului privind drepturile persoanelor homosexuale.

”Persoanele homosexuale au dreptul de a fi într-o familie. Sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la familie”, a declarat Papa Francisc. 

El a mai adăugat că e nevoie de o lege a parteneriatului civil pentru a oferi protecție legală cuplurilor de același sex. 

”Am susținut acest lucru”, a spus Papa, referindu-se probabil la perioada în care era Arhiepiscop de Buenos Aires și s-a opus legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex, dar a pledat pentru o protecție legală a drepturilor cuplurilor homosexuale.

În plus, în documentar, el îi încurajează pe doi bărbați homosexuali să-i prezinte pe cei trei copii adoptați membrilor parohiei locale.

Într-o carte apărută în 2013, Papa a scris că a pune semnul egal între relațiile cuplurilor de același sex cu cele heterosexuale ar fi ”o regresie antropologică”.

De asemenea, el a spus că permiterea adopției de către cuplurile homosexuale ar afecta copiii.  

În 2014, au apărut informații că Papa Francisc și-ar exprimat sprijinul pentru parteneriatul civil în cazul cuplurilor de același sex, dar Biroul de presă de la Vatican a negat acest lucru.

În 2018, Suveranul Pontif a declarat că e ”îngrijorat” de homosexualitatea unor clerici.