Susținând puternic Ucraina, ne apărăm pragmatic propria securitate, a declarat marți ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

"Rolul diplomației rămâne esențial, deopotrivă în crize și în perioade de liniște, iar prima noastră sarcină este să nu facem niciodată compromisuri când trebuie lucrat pentru obiectivele noastre fundamentale: asigurarea securității și prosperității cetățenilor noștri, pe baza fundamentelor politicii noastre externe – consolidarea profilului României în UE și NATO, precum și a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii", a declarat marți ministrul de externe Bogdan Aurescu, la deschiderea Reuniunii Anual a Diplomației Române.

În condițiile în care România "cunoaște la granițele sale războiul brutal, neprovocat și ilegal al Rusiei contra Ucrainei", scopul nostru zilnic e clar: "să lucrăm cu toată forța pentru a ne apăra propriul mod de viață democratic".

"Vreau să fiu foarte direct: atacul Rusiei împotriva Ucrainei este un atac frontal la adresa securității noastre euroatlantice, dar nu e doar atât. El este un atac contra prosperității noastre și împotriva valorilor noastre democratice. Spuneți tuturor acelora care încă nu înțeleg asta și care cred eronat că sancțiunile Uniunii Europene sunt cele care au dus la situația economică dificilă din prezent din Europa: susținând puternic Ucraina în războiul declanșat ilegal și ilegitim de către Rusia, de fapt, ne apărăm, pragmatic, propria securitate, prosperitate și sistemul nostru de valori democratice", le-a transmis Aurescu diplomaților.

"Susținând puternic și dedicat Republica Moldova, nu susținem doar comunitatea de limbă, cultură și istorie care ne unește și aspirațiile europene legitime ale cetățenilor săi, ci ne protejăm și securitatea națională, în sens cuprinzător", a mai spus șeful diplomației.

În opinia sa, solidaritatea și unitatea au fost armele secrete care au surprins Rusia:

"La nivel european și euroatlantic, războiul din vecinătatea noastră a demonstrat că nu există răspuns mai potrivit la astfel de provocări decât solidaritatea și unitatea cât mai puternice – în Uniunea Europeană, în NATO, în relația transatlantică, devenită mai  durabilă decât oricând – acestea au fost armele noastre secrete care au surprins Rusia și acestea au fost de fapt efectele acțiunii profund nocive a Rusiei, exact contrare scopului urmărit de a ne diviza și de a ne slăbi. Trebuie, de aceea, să continuăm să fim uniți și puternici".