Cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului (12 august) ONU a îndemnat tinerii să devină "motoare ale schimbării europene”, prin implicarea în activitățile civice.

Totuși, un număr semnificativ de tineri europeni continuă să nu aibă un loc de muncă iar mulți dintre ei locuiesc încă cu părinții până la vârsta de 30 de ani, potrivit celui mai recent Eurobarometru. Aflăm mai jos care este situația tinerilor din România.

În 2015, Organizația Națiunilor Unite propune tinerilor o mai mare implicare  în activitățile civice, îndemnându-i să devină lideri de marcă ai statelor membre, "motoarele” renașterii economice, politice și sociale europene. Cu toate acestea, potrivit Eurostat, un procent semnificativ de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 25-29 de ani locuiesc încă cu părinții sau nu au un loc de muncă, îngroșând astfel rândurile șomerilor. 

Potrivit celor mai recente date Eurostat, media europeană a tinerilor șomeri atinge în prezent 33.6 procente. Dintre toate țările membre, Italia se confruntă cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor ajungând la 54.3%. La polul opus, cel mai mic procent se înregistrează în rândul tinerilor luxemburghezi (19%). În același clasament, 35.6% este ponderea tinerelor românce care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă, în timp ce băieții stau un pic mai bine, procentul lor atingând doar 22.6.

Media europeană indică faptul că 36% dintre tineri au folosit internetul ca mijloc de căutare al unui loc de muncă. Dintre aceștia, românii reprezintă doar 16%, în timp ce tinerii greci 52%.

Tinerii români se situează aproape de coada clasamentului când vine vorba de urmarea unui internship. Potrivit datelor, doar 11% din aceștia au urmat un intership, față de 10% în Malta și 83% în Cipru.

Un aspect important al studiului cantitativ îl reprezintă faptul că o mare parte din tinerii europeni (30.9%) locuiesc încă cu părinții lor, chiar și la vârsta de 30 de ani. În România, 44.1% dintre tinere stau încă în casa părintească. Procentul este mult mai mare în cazul băieților, ajungând la 75%. Mai mult decât atât, se pare că fetele din România se mută de acasă în jurul vârstei de 26 de ani, în timp ce băieții pleacă mult mai târziu, pe la 30 de ani.

România se situează la polul opus față de Finlanda (100%) când vine vorba de utilizarea zilnică a internetului. Se pare că doar 55% din româncele tinere folosesc internetul zilnic, față de barbați care îl folosesc doar 52%.

*Datele prezentate în acest articol au fost extrase de pe Eurostat și se referă la tinerii europeni încadrați în segmentul de vârstă 16-29 de ani, în perioada de referință 2012-2014. Rezultatele integrale ale Eurobarometrului interactiv dedicat tinerilor pot fi consultate aici