România acordă o atenție deosebită monitorizării cât mai cuprinzătoare a implementării sistemului de înregistrare pentru obținerea noului statut, dobândit deja de aproximativ 189.000 de români din Regatul Unit, transmite MAE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), românii sunt a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

„România acordă o atenție deosebită monitorizării cât mai cuprinzătoare a implementării sistemului de înregistrare pentru obținerea noului statut (...) pentru a se asigura că toți cetățenii noștri vor beneficia în continuare de aceleași drepturi ca în prezent”, a spus George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene.

Ciamba s-a întâlnit miercuri cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Andrew Noble, pentru a discuta despre drepturile cetățenilor români și britanici, în contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune. 

„Cei doi demnitari au reconfirmat angajamentele asumate de Guvernul României și de Regatul Unit privind salvgardarea, pe bază de reciprocitate, a statutului dobândit de cetățenii europeni și britanici, indiferent de scenariul care se va concretiza în perioada următoare”,se arată în comunicatul MAE.

În acest context, George Ciamba a arătat că pregătirile la nivel legislativ pe acest palier au intrat în etapa finală, evidențiind totodată „abordarea generoasă” a Executivului român care urmărește protejarea drepturilor cetățenilor britanici din România, în orice circumstanțe.

De cealaltă parte, pentru a beneficia în continuare de drepturile de care se bucură în prezent, este necesar ca toți cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze și să obțină așa numitul statut special - settled/pre-settled status, de preferință cât mai curând posibil.

După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în regat, cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.

Ciamba a reiterat necesitatea adoptării tuturor măsurilor care se impun, în vederea evitării sincopelor și garantării accesului nemijlocit la acest sistem, pentru toate categoriile de cetățeni.

Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane.