Ambasadorul României în Marea Britanie face apel la Guvern și la AEP să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a românilor din străinătate, atât, pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare.

"Mâine, 11 septembrie, este prevăzut să se încheie acest proces. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat. Se poate observa însă că, în ultimele zile, s-a intensificat ritmul de înregistrare. Se poate observa o creștere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondență și pentru solicitarea înființării de secții de votare. De exemplu, în Marea Britanie, în ultimele zile, ritmul de înregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență în ultima săptămână este egal cu numărul celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost demarată procedura", precizează ambasadorul Dan Mihalache.

Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondență (7.600), cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare (5.400).

"Diaspora mai are nevoie de timp, și cred că Guvernul are toate premisele să hotărască prelungirea perioadei de înscriere cu câteva zile și să dea astfel șansa cât mai multor români din străinătate să se înregistreze, fie pentru votul prin corespondență, pe o  considerăm o modalitate civilizată și confortabilă de exercitarea a dreptului de vot în străinătate, fie pentru înființarea de secții de votare", mai spune Mihalache.

Pe 2 septembrie, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că dorește să extindă, prin OUG, de la 11 la 15 septembrie termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral. 

Pe 5 septembrie, Viorica Dăncilă a explicat că Guvernul trebuia să emită o OUG pentru  prelungirea perioadei de înscriere a românilor din Diaspora la votul prin corespondență, dar nu a putut din cauză că Iohannis nu a numit miniștrii interimari.

Guvernul ar putea adopta în ședința de miercuri OUG pentru prelungirea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 septembrie la 15 septembrie, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.

În ședința de luni, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului primește atribuțiile pentru emiterea ordonanțelor de urgență și avizarea ordonanțelor simple.