Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) a depășit 7,1 milioane la nivel mondial, în timp ce decesele provocate de acesta depășesc 406.000 luni dimineață.

Aproape o treime din cazuri - peste 2 milioane - se înregistrează în Statele Unite, țară care este și singura cu peste 100.000 de decese cauzate de COVID-19 (boala provocată de noul coronavirus). În SUA au fost raportate circa 112.500 de decese până luni dimineață, potrivit datelor centralizate pe www.worldometers.info/coronavirus/.

Brazilia este al doilea cel mai afectat stat la nivel mondial, ca număr de cazuri, cu aproape 700.000, dar este în mijlocul unei controverse legate de datele despre COVID-19.

Oficialii au șters date referitoare la evoluția epidemiei și numărul deceselor cauzate de pe un website oficial. Președintele Jay Bolsonaro a spus că datele cumulate nu reflectă situația în care se află Brazilia și că vor fi făcute eforturi pentru îmbunătăți raportarea cazurilor și confirmarea diagnosticelor.

Dar situația nu s-a clarificat, ba chiar dimpotrivă. Ministerul Sănătății din Brazilia a publicat duminică seara două serii distincte de cifre privind decesele și contaminările în 24 de ore, pe fondul polemicii privind difuzarea de date privind pandemia de coronavirus, scrie Agerpres.

Primul bilanț, trimis de minister prin intermediul WhatsApp în jurul orelor locale 20:30 (23:30 GMT), făcea referire la 1.382 decese în 24 de ore, cifra totală ajungând la 37.312, iar noile cazuri de contaminare erau estimate la 12.581.

Însă un al doilea bilanț cotidian, publicat două ore mai târziu pe site-ul ministerului, afișa un bilanț inferior al deceselor (525) și superior în ceea ce privește infecțiile (18.912).

La solicitarea AFP, ministerul nu a precizat care dintre cele două bilanțuri este bun.

În schimb, Noua Zeelandă a anunțat că ridică toate restricțiile impuse pentru limitarea pandemiei, după vindecarea ultimului pacient cu COVID-19.

Controalele la frontieră vor rămân în vigoare, a precizat prim-ministrul Jacinda Ardern, care a adăugat totodată că măsurile de distanțare socială și restricțiile vizând numărul de persoane care se pot reuni nu mai sunt necesare.

„Suntem siguri cu privire la faptul că am eradicat pentru moment transmiterea virusului în Noua Zeelandă”, a declarat Ardern cu prilejul unui discurs televizat, adăugând că cetățenii s-au „solidarizat într-o manieră fără precedent pentru a învinge virusul”.

Noua Zeelandă, arhipelag în Pacificul de Sud cu o populație de cinci milioane de locuitori, a raportat 1.154 de cazuri confirmate și 22 de decese cauzate de noul coronaviru, amintește Agerpres.

Niciun caz nou de contaminare nu a fost înregistrat în ultimele 17 zile, iar de o săptămână, a existat un singur caz activ.

În Armenia, premierul Nikol Pașinian a anunțat luni că atât el, cât și întreaga sa familie s-au vindecat de COVID-19, la o săptămână după ce a dezvăluit că a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Tocmai am primit rezultatele testelor repetate pentru familia noastră. Rezultatele au fost negative pentru toată lumea”, a scris Nikol Pașinian pe social media.

El a adăugat să a revenit la un program normal de activitate.

Armenia, cea mai afectată țară din regiunea Caucazului de Sud, înregistra până luni 13.325 de cazuri de infecție cu coronavirus, din care 211 decese.