Ilie Sârbu a fost votat, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, în funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit la Curtea de Conturi. Absolvent de teologie, senatorul PSD este în politică de peste 20 de ani.

Socrul premierului Victor Ponta a primit 290 de voturi "pentru" și 108 "împotrivă", după ce comisiile de buget-finanțe au avizat pozitiv, marți, numirea sa la Curtea de Conturi.
 
La începutul sesiunii parlamentare, Ilie Sârbu s-a retras din funcția de lider al grupului senatorilor PSD.
 
Anterior, el declarase că se retrage complet din politică și va demisiona atât din PSD, cât și din Senat.
 
"La un moment dat, toți trebuie să ne retragem, știți cum e viața. (...) Întotdeauna în politică se succed generațiile și am apreciat că este un moment în care pot să fac mai mult în altă parte", a spus Sârbu, pe 30 august.
 
Ilie Sârbu a declarat că a amânat această decizie deoarece Victor Ponta avea nevoie de ajutorul său în Senat, însă acum lucrurile sunt pe "făgașul normal".
 
Sârbu a precizat că motivele plecării sale nu sunt legate de vreo supărare sau vreo neînțelegere cu Liviu Dragnea, așa cum s-a speculat în presă.

"M-am gândit la acest domeniu nu de acum, din februarie se discută, dar tot am rămas, având Victor (Ponta - n.r) nevoie, am reușit să țin grupul compact. (...) Acum lucrurile sunt pe făgașul lor normal, la Senat nu cred că se poate întâmpla nimic, grupul e clădit foarte bine și stabil. Altfel nu plecam", a adăugat Ilie Sârbu. 

Ilie Sârbu, în vârstă de 58 de ani, a intrat în PSDR în 1993, iar în 2004 a fost ales senator de Timiș.

Între 2001 și 2004 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în Guvernul Năstase.

Rolul lui Sârbu în cazul retrocedărilor ilegale de păduri

Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri i-a avut în prim-plan pe deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, dar și pe senatorul Tudor Chiuariu. Aceștia au încercat să ajute la retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure în zona Bacău, mare parte din suprafață fiind aflată în patrimoniul Romsilva. La Romsilva, șef era Ioan Crăciunescu, un apropiat al lui Ilie Sârbu.

De altfel, Hrebenciuc a și fost interceptat vorbind cu un alt suspect din dosar pentru a convinge Romsilva să nu conteste retrocedările: "Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap?". Valoarea pădurilor retrocedate ilegal este de peste 300 de milioane de euro, conform DNA.

Cu alte cuvinte, Ilie Sârbu urma să facă trafic de influență la directorul Romsilva pentru a nu se opune retrocedărilor ilegale. Procurorii DNA au trimis în judecată un prim lot dintre cei implicați în acest caz. Printre aceștia se numără și Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Tudor Chiuariu. La procurori a rămas o parte din dosar, disjuns din primul, în care este anchetat, printre alții, și Ilie Sârbu.

De menționat și faptul că Romsilva este o instituție de stat și se supune controlului Curții de Conturi, cea care ar fi trebuit "să-l calce pe cap" pe șeful Romsilva.

Fost preot, fost ministru, apropiat de Adrian Năstase

Ilie Sârbu a fost preot, intrând apoi în politică. Este membru PSD, fiind unul dintre cei mai influenți lideri pe care i-a avut partidul, alături de fostul său coleg Viorel Hrebenciuc și de prietenul său, Adrian Năstase.

De altfel, cu fostul premier obișnuia să împartă și partidele de vânătoare. În decembrie 2003, Ilie Sârbu, pe atunci ministru al Agriculturii, a mers cu Năstase, cu Ioan Talpeș și directorul de atunci al Romsilva, Ion Dumitru, la vânătoare, unde a avut loc un incident.

Concret, Ilie Sârbu s-ar fi împușcat singur, accidental, în zona inghinală. S-a vehiculat ipoteza ca Ilie Sârbu ar fi fost împușcat accidental de însuși Adrian Năstase, ipoteză neconfirmată, însă.