Președintele Klaus Iohannis a avut joi prima reacție de când Comisia de Etică a UBB a constatat că ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat în teza sa de doctorat.

"Din câte am înțeles din spațiul public, nu chiar așa a spus Comisia (că teza a fost declarată "profund viciată" - n.r.), dar este adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate foarte în serios și eu am încredere că PNL și domnul Bode vor analiza aceste chestiuni și impactul politic", a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Iohannis a mai precizat că, personal, se așteaptă ca cel târziu "până la rocada guvernamentală să se ia o decizie clară".

Este prima reacție a președintelui Klaus Iohannis pe acest subiect. De-a lungul timpului, Lucian Bode a pozat într-un apropiat de-ai președintelui Klaus Iohannis. 

Surse politice susțin că Iohannis a transmis în ultimele săptămâni în PNL că Lucian Bode nu mai poate fi în fruntea Internelor, însă problema este că, dacă acesta pleacă din cauza verdictului de plagiat, același lucru ar trebui să-l facă și premierul Ciucă, acuzat și el de plagiat. Voci liberale spun că cei doi încearcă să "îngroape" discuțiile publice despre subiect până la rotația guvernamentală din luna mai, atunci când premier va fi Marcel Ciolacu și, cel mai probabil, MAI nu va mai fi condus de Bode.

Pe pe 11 ianuarie, teza de doctorat a ministrului Lucian Bode a fost declarată "profund viciată” de către Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai.

+++

Liderul USR, Cătălin Drulă, a afirmat că, după aproape o lună, "și-a dat seama și Iohannis, șeful României Educate, că Bode a furat și nu e chiar în regulă treaba asta și dă semnal la partid să facă ceva".

"Dar nu acum, la rotativa din mai. Între timp, hoțul de la Interne reprezintă România în continuare în fața partenerilor europeni și negociază aderarea la Schengen. Ăsta e ritmul de schimbare pe care îl preferă Iohannis. De asta de opt ani cu Iohannis președinte, nu s-a schimbat aproape nimic în țara asta și nici nu se va schimba câtă vreme este președinte. Dar scăpăm de el anul viitor și avem o șansă", a scris Drulă într-o postare pe Facebook.