Guvernul a modificat pentru a treia oară în nici două luni Ordonanța de urgență privind plata facturilor la energie. Acum, Executivul a implementat sistemului de plăți electronice.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că, în urma observațiilor și sugestiilor pe care le-a primit odată cu aprobarea OUG, a venit solicitarea ca plățile să poată fi făcute și în platforma electronică și sistemul informatic.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre cardul de energie. Primele plăți se pot face de pe 20 februarie

"Practic, plățile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie. Va fi o aplicație informatică simplă, care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăților, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie. Și în acest fel răspundem la toate solicitările, având trei posibilități de efectuare a acestor plăți, respectiv cea prin intermediul oficiilor poștale, prin apelare direct la poștaș și sperăm, după ședința de astăzi, să avem și forma aceasta aprobată de plăți electronice. Așa cum ați menționat, de mâine începe distribuția cardurilor de energie", a spus Marcel Boloș.

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat ca împreună cu Ministerul Digitalizării, prin Poșta Română, să existe garanția că tot ceea ce s-a decis se și realizează în practică.

USR critică modificările pe bandă rulantă și acuză Guvernul că bate recordul de incompetență.

„De anul trecut, Guvernul tot promite românilor vulnerabili că vor fi sprijiniți cu tichete de energie prin intermediul Poștei Române. În realitate, Guvernul continuă aceeași cârpeală: face o lege pe care o modifică o dată la 15 zile. În tot acest timp, prețurile nu stau în loc, tot cresc. Oamenii resimt scumpirile fie că merg la cumpărături, fie că plătesc facturile. Guvernul trebuie să termine cu bătaia de joc și să spună clar dacă oamenii care ar trebui să beneficieze de acest sprijin vor putea achita facturile la energie în luna februarie pentru consumul lunii ianuarie. Nu de alta, dar vedem în forma pregătită astăzi că apare un termen de 30 de zile pentru ca Poșta să vină cu un model de dovadă a serviciului de mandat poștal, ceea ce echivalează cu o amânare până la primăvară”, a declarat deputata USR Cristina Prună, citată într-un comunicat de presă.

Legat de apariția unei aplicații a Poștei Române, menită să permită plata electronică a facturilor și datoriilor la energie, USR spune că nimeni nu știe nimic despre această aplicație, care trebuia să funcționeze „de ieri”.

„Guvernul PSD-PNL știe de luni de zile că are bani europeni de dat pentru facturile la energie, dar până acum nu a reușit să creeze un mecanism simplu. Când vrea să ia ceva de la tine, Guvernul reușește să scrie rapid o ordonanță și să te execute. Când trebuie să îți dea, nu-i iese, aproape niciodată, din prima. Pentru cardurile de energie, destinate celor mai vulnerabili dintre noi, deși mai e puțin și trece iarna, Guvernul este depășit de situație. Ceea ce ar fi trebuit să fie o procedură extrem de simplă prin care oamenii să beneficieze de ajutor în timpul iernii a devenit un labirint birocratic care nu a ajutat niciun beneficiar în perioada de iarnă. Facturile oamenilor nu așteaptă, domnule Ciucă, să treacă iarna”, a transmis deputatul USR Radu Miruță.