Premierul Viorica Dăncilă a confirmat luni, la Adevărul Live, zvonurile care au circulat vara aceasta referitor la dorința sa de a se autopropune comisar european.

"Din punctul meu de vedere aș fi plecat și atunci aș fi ocupat acest post, dar eu nu pot să îmi las colegii, să le zdruncin încrederea pe care mi-au acordat-o și voi merge alături de echipa mea până la capăt”, a declarat Viorica Dăncilă la Adevărul Live. 

Întrebată de respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI a Parlamentului European, Dăncilă a spus: "Altor candidați li s-a dat posibilitate să rezolve problemele care au fost identificate, nou nu ni s-a dat această posibilitate. Veneam cu o altă nominalizare, dar trebuia să fie o abordare corectă și o abordare unitară".

După ce eurodeputata Rovana Plumb a fost respinsă din cauza unui conflict de interese, ședința CEx a PSD de săptămâna trecută (1 octombrie) a decis să-l propună pe Dan Nica, deși numele acestuia fusese transmis și inițial împreună cu al lui Plumb. Cum Ursula von der Leyen a cerut tot o femeie, Dăncilă a anunțat-o ca rezervă de Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE.

Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să se ducă la Cotroceni pentru a discuta despre noua propunere pentru comisar european din partea României, dar premierul a respins cererea: "Noi vom face o nouă propunere de comisar european. Iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni de îndată, același "de îndată” cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari - conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția".

Luni, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Mina Andreeva a evitat un răspuns clar la întrebările jurnaliștilor privind noile propuneri din România și Ungaria. Ea a precizat că procesul e în curs, iar von der Leyen s-a întâlnit deja cu noul candidat propus de Ungaria, ambasadorul acestei țări la UE.


"Nu am primit la PE nicio altă nominalizare decât Rovana Plumb, care a fost respinsă, așteptăm și noi să vedem, am văzut doar ce s-a vehiculat în presă. Așteptăm să vedem ce acceptă președinta comisiei, nu e  vorba doar de ce vrea doamna Dăncilă al cărei Guvern e pe cale să cadă, nu știm câtă legitimitate mai are Dăncilă să insiste acum pentru un candidat din partea PSD. Dar, oricine ar fi, trebuie acceptat întâi de președinta Comisiei, și ea ne va prezenta noua candidatură din partea României. Trebuie să fie o persoană demnă de acest portofoliu", a declarat la Digi 24 Dacian Cioloș, liderul Renew Europe. 

La Senat, Dăncilă a susținut că a rămâne valabilă a doua nominalizare, Dan Nica: "Am discutat despre două persoane pe care le-am nominalizat pentru funcția de comisar european. Am avut o discuție și cu domnul președinte Iohannis. Am trimis cele două nominalizări. Prima nominalizare a căzut, mergem pe a doua nominalizare. Nominalizările au fost deja trimise la Bruxelles. Rămâne valabilă a doua nominalizare, domnul Dan Nica".