Coaliția PSD-PNL a stabilit marți datele la care vor avea loc cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2024, potrivit unor surse politice.

Astfel, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis ca primul tur de alegeri să aibă loc pe 15 septembrie, iar cel de-al doilea, pe 29 septembrie.

Reamintim că, la nicio săptămână de când PSD-PNL au anunțat comasarea de alegeri și liste comune la europarlamentare, Senatul a adoptat luni un proiect de lege care permite devansare alegerilor prezidențiale.

Propunerea legislativă aparține UDMR și prevede modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României. În forma depusă, proiectul prevedea că "Alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.

"Comisia juridică din Senat a modificat luni proiectul, care prevede acum că alegerile "alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte".

Amendamentul care modifică proiectul UDMR a fost depus de senatoarea PSD Laura Moagher. Proiectul per ansamblu a fost adoptat cu 76 de voturi "pentru" și 20 de voturi "împotrivă".

Miercurea trecută, în conferința de presă în care anunțau alianța electorală, PSD și PNL vorbeau deja pe limbi diferite despre alegerile prezidențiale.

"Discuțiile au fost în interiorul celor două partide (despre alegerile prezidențiale în septembrie -n.r.), cum este mai bine ca lumea să se prezinte cât mai mult la vot. Am fi avut la sfârșitul lunii decembrie o suprapunere cu alegerile generale. Categoric erau trei duminici la rând. O duminică nu puteam că era Ziua Națională a României, sâmbătă era Sfântul Andrei. Să ne amintim că întotdeauna luna decembrie este cea mai încărcată guvernamental și politic atât la Guvern, cât și la Parlament. Avem bugetul de stat, închideri de an, negocierile cu Comisia European", a spus Ciolacu.

Așadar, s-a luat decizia de "a nu bloca România" și accesul românilor să fie cât mai larg și clar la fiecare dintre alegeri.

Anterior, același Ciolacu a transmis că Marcel s-a decis să avem alegerile prezidențiale în septembrie.

Aflat lângă șeful PSD, Nicolae Ciucă a spus că ”nu am discutat în BPN al PNL acest subiect" și nu există o decizie comună în Coaliție privind devansarea alegerilor prezidențiale.

Alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în decembrie, pentru că al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis se termină pe 21 decembrie.