Tensiunile dintre premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în SUA, și ambasadorul României peste Ocean, Andrei Muraru, continuă după ce acesta din urmă s-a supărat că nu a fost inclus în programul oficial al delegației române.

UPDATE

Marți seara (ora României), premierul a declarat presei care îl însoțete în vizita din SUA, că nu e atributul lui de premier să retragă un ambasador, însă nu a apucat încă să vorbească cu Klaus Iohannis despre Andrei Muraru, ci a discutat cu ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

"Cred că vorbim prea mult despre acest subiect și despre un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o", a declarat premierul.

El a continuat apoi afirmând că nu mai vrea să vorbească despre diplomația română, care "își face treaba peste tot, pentru o excepție sau pentru un moment emoțional a unui domn ambasador".

Ciolacu a încheiat subiectul prin a spune că, de obicei, în viață, la fel ca în politică și diplomație, "când urci sărind anumite etape la un nivel prea mare, vine un moment când te faci de râs".

+++

În prima parte a vizitei, premierul român s-a dus să se întâlnească cu românii din SUA, iar ambasadorul a spus acolo că "rolul său în această vizită s-a încheiat" și i-a urat lui Ciolacu să aibă parte de întâlniri de substanță pentru prosperitatea și securitatea românilor.  

"Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulțumesc echipei mele de la Ambasada României de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile.  Însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanților ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu-mi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes, dumneavoastră și echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici în America înseamnă succesul României. Și, în definitiv, vă dorim ceea ce ne dorim cu toții, întâlniri de substanță, rodnice pentru pacea, prosperitatea și securitatea românilor", a afirmat Andrei Muraru.

Marți, premierul Marcel Ciolacu a declarat din SUA, pentru Antena 3, că "lipsa de anvergură și reacția emoțională" a lui Andrei Muraru nu l-au calificat pentru a fi ambasador și a precizat că presupune că ministrul de Externe, Luminița Odobescu, va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

"Nu mai avut nicio discuție cu domnul ambassador și cred că o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuții. În primul loc, eu am venit aici însoțit de ministrul de Externe, este reprezentanta de vârf a diplomației române, nu apucasem să avem discuțiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare. De aceea am și spus că câteodată e bine să ai răbdare. Totuși, lipsa de anvergură a domnului ambasador și o reacție până la urmă cred că emoțională a domniei sale nu l-a calificat pentru a fi ambasador", a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă l-ar fi rechemat pe Muraru din postul de ambassador, Ciolacu a spus: "Categoric" și speră ca ministrul de Externe, Luminița Odobescu, să aibă o discuție cu președintele Klaus Iohannis în acest sens.