Biroul Electoral Central a anunțat că, în ședința de duminică, a fost respins protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei), transmite Agerpres.

"Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianței electorale dintre Partidul Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Partidul Forța Dreptei cu denumirea 'Alianța DREAPTA UNITĂ USR - PMP - FORȚA DREPTEI', formulată de Partidul Uniunea Salvați România (USR), reprezentat prin Cătălin Drulă, de Partidul Mișcarea Populară (PMP), reprezentat prin Eugen Tomac și Ionuț Simionca, respectiv de Partidul Forța Dreptei, reprezentat prin Ludovic Orban, (...) ținând cont de documentele depuse de către USR în susținerea protocolului de alianță, respectiv de PSD în sensul respingerii protocolului de alianță, precum și de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în ședința din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianței electorale dintre Partidul Uniunea Salvați România, Partidul Mișcarea Populară și Partidul Forța Dreptei", se precizează în decizia Biroului Electoral Centrale pentru alegerile din 9 iunie.

Conform sursei citate, s-au avut în vedere "punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianței", BEC menționând în decizie că "la poziția nr. 62 din Registrul partidelor politice, președinte al Partidului Mișcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP".

"Luând în considerare că, din partea Partidului Mișcarea Populară, protocolul de constituire a alianței electorale a fost semnat de Eugen Tomac și Ionuț Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac și nici Ionuț Simionca nu apar înscriși în Registrul partidelor politice ca președinte al PMP", se mai explică în decizia BEC.

Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 24 de ore de la data afișării de către semnatarii protocolului.

Ulterior, Alianța Dreaptă Unită a anunțat că va contesta la ÎCCJ respingerea protocolului său de constituire de către Biroul Electoral Central, decizie pe care o consideră abuzivă și care ar fi fost luată "la solicitarea PSD și votată și de PNL".

Alianța mai spune că este doar o încercare de a împiedica cele trei partide să participe în alegeri ca o alianță puternică de dreapta.

"Le este frică de Dreapta Unită. PSD-PNL vor să ne scoată de pe buletinul de vot pentru că le este frică de votul românilor. Vom merge la Înalta Curte de Casație și Justiție și ne vom lupta pentru drepturile noastre și pentru viitorul pe care îl merită România. Vom continua să luptăm pentru o Românie fără corupție, fără abuzuri și fără frică. Lupta pentru o Românie Modernă este mai puternică ca niciodată", afirmă președintele USR, Cătălin Drulă.

În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul București. Pe 2 februarie 2024, același Tribunal București a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare, mai spun cele trei formațiuni.

"PSD vrea doar concurenți controlați, unii pe listă cu ei, iar alții care cântă la aceleași tribune unde partidul stat este în tot și în toate. Ne-au tăiat abuziv finanțarea, ne-au scos din secțiile de vot, ne-au amenințat și cerut să nu candidăm, iar acum, în semn de disperare, au hotărât să interzică "Dreapta Unită". Asemenea atacuri barbare întâlnim doar în regimul Puțin și Lukașenko. Partidul stat atacă într-un mod sălbatic opoziția democratică din România. PSD dorește să elimine opoziția din alegeri prin îngrădirea dreptului sacru în democrație de a alege și a fi ales. Nu vom ceda, suntem hotărâți să mergem mai departe, luptăm pentru românii care nu vor că România să rămână o țară la cheremul baronilor roșii", a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.

Duminică, Dreaptă Unită a dat startul strângerii de semnături pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Evenimentul a debutat la 16:00, la fântâna de la Piața Universității. 

Pe lângă președinții Ludovic Orban, Cătălin Drulă, Eugen Tomac și candidați ai Dreptei Unite la alegerile europarlamentare, la eveniment au fost prezenți și candidații la primăriile din București, inclusiv Nicușor Dan.