în dosarul Bîstroe, MAE a acționat "permanent și prompt", dar unele voci au spus că ministerul nu a fost suficient de ferm cu Ucraina, dar acest lucru reprezintă "o temă falsă" și "imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă.

"În dosarul Bîstroe, MAE a acționat permanent și prompt conform competențelor sale, inclusiv în ultimele două luni, de la apariția semnalelor publice privind dragările, chiar dacă nu toate demersurile au fost publice. Repet, faptul că până când informația a apărut public în februarie, MAE nu a fost informat de către Ucraina sau de către autoritățile cu atribuții în domeniu că partea ucraineană face dragaj de adâncire pe Chilia și Bîstroe. Nici ulterior nu am primit confirmări în acest sens. MAE a transmis Comisiei Europene pe 16 februarie, dar și anterior, inclusiv în 2022, că România nu e de acord cu includerea brațelor Chilia și Bîstroe în TEN-T", a declarat luni ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în plenul Camerei Deputaților, la Ora Guvernului.

Aurescu a precizat că s-a aflat în dialog permanent cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba.

"În toate discuțiile cu Ucraina, MAE a solicitat, inclusiv scris, să înceteze imediat, să se abțină de la efectuarea oricăror dragaje de adâncire. De altfel, partea ucraineană a încetat orice fel de dragaj", a afirmat Aurescu, potrivit Agerpres.

El a prezentat toate demersurile făcute pe lângă partea ucraineană pentru a permite efectuarea de măsurători de verificare de către partea română.

Ministrul a mai spus că este important să fie așteptate "cu calm" datele măsurătorilor, acestea trebuie interpretate, iar ulterior sunt necesare valori de mediu, menționând că apoi va fi trasă o concluzie.

"Reamintesc că, potrivit Ministerului român al mediului, măsurătorile punctuale făcute în februarie de Apele Române pe Chilia indică absența unor modificări semnificative față de 2017. Dar, repet, în funcție de toate aceste constatări factuale și concluzii vom putea decide punând la masă toți decidenții, demersurile ulterioare, inclusiv în relația cu partea ucraineană. Însă este necesar un dialog civilizat, demn de secolul 21", a adăugat Aurescu.

Ministrul a menționat că imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă: "Unele voci au spus că MAE nu a fost suficient de ferm cu Ucraina. E o temă falsă, de fapt imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bîstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina".

Scandalul Bîstroe a fost declanșat de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.