Partidele politice au încheiat consultările cu președinte Klaus Iohannis pentru formarea unui nou Guvern, după ce Executivul condus de Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură.

UPDATE

14.20 Minoritățile nu au dorit să facă declarații de presă. La ora 14.30, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

14.00 Grupul parlamentar al minorităților naționale este ultimul care va discuta cu președintele. PSD, așteptat la 14.30, a anunțat că nu va participa la consultări. 

13.50 "I-am prezentat președintelui punctul nostru de vedere. Acest punct de vedere vizează acordarea sprijinului pentru un Guvern care urmează să se constituie. Ar trebui să fie asumat de PNL, care a inițiat moțiunea de cenzură și care trebuie să dea pim-ministrul. Noi am spus președintelui clar că vom susține o astfel de formulă. Noi nu intențioăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare viitoare.", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu vrea ca perioada de criză politică să fie cât mai scurtă și Iohannis să numească un premier cât mai repede. De asemenea, ALDE nu susține alegerile anticipate, fiind un proces "greoi și de durată".

Tăriceanu a precizat că ALDE nu va fi de acord cu nicio măsură care prevede tăieri de salarii și pensii, existând alte soluții pentru rezolvarea problemelor financiare.


13.26 Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, secretarul general, Daniel Chițoiu, vicepreședinții Toma Petcu Steluța Cataniciu și deputatul Adrian Mocanu sunt ultimii care au intrat la consultări cu Klaus Iohannis.

13.15 "Am reiterat ce a susținut și domnul Ponta. Dacă se va face o majoritate parlamentară epntru a declanșa anticipate, suntem de acord. Mai repede de mai-iunie nu se poate, atunci când avem și alegerile locale. Nu am înaintat o propunere președintelui (de premier - n.r.)", a declarat Daniel Constantin.

Constanti a mai spus că Pro România are o propunere de comisar european, în persoana Corinei Crețu.

El a afirmat din nou poziția Pro România că nu vrea să guverneze, dar sunt deschiși negocierilor. "Când se conturează o propunere, ne vom așeza să discutăm. Că vine din zona PSD...", a continuat acesta.


13.00 Deputații Daniel Constantin, Ion Mocioalcă Gabriela Podașcă și Nicolae Bănicioiu se numără printre membrii delegației grupului parlaemntar Pro Europa care s-au dus la Cotroceni. Victor Ponta nu este prezent.

12.43 "Delegația PMP a avut o întâlnire foarte bună cu președintele Klaus Iohannis. (...) Doamnei Dăncilă îi urăm mult succes și vacanță plăcută în Teleorman. Vom accepta discuții cu celelalte partide pentru a încerca să găsim o formulă cât ai eficientă și rapidă de a depăși aceastp criză politică. Este esențial ca viitorul Guvern să aibă ca prioritate OUG privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, eliminarea pensiilor speciale, iar viitoarea majoraritate parlamentară să aplice reducerea numărului de parlamentari", a explicat Eugen Tomac.

El a cerut și ca viitorul Guvern să aibă un Minister pentru Relația cu Republica Moldova.

"Suntem conștienți de toate sensibilitățile care există în sânul partidelor de opoziție, iar pentru a armoniza aceste sensibilități, i-am propus președintelui să ia în considerarea numirea unui prim-ministru din parte PMP".

Deputatul Marius Pașcan a precizat că propunerea de premier este chiar Eugen Tomac.


12.30 Delegația PMP, condusă de Eugen Tomac și deputații Marius Pasca, Cătălin Cristache, Cătălina Bozianu și Cornel Samartinean, a intrat la consultări.

12.14 "Am prezentat ce credem noi despre anticipate și Guvern. Noi credem că nu trebuie să pierdem nicio zi, avem nevoie cât mai repede de un Guvern validat în Parlament. (...) Nu credem în varianta ancitipatelor. Ar însmena un Guvern anticipat, Parlament dizolvat, că nu se va face buget până în iunie. Să arunci țara într-o astfel de criză politică, financiară, înseamnă că ești inconștient", a afirmat Kelemen Hunor.

Prima opțiune a UDMR este un premier din UDMR sau un premier independent, nu tehnocrat, care s fie din zona fiscală sau bancară sau un Guvern condus de Ludovic Orban.

"Riscurile un Guvern PNL sunt că toți vor încerca, USR, PSD și alții, dinții pe el și se uzează și riscul să piardă alegerile centru-dreapta este uriașă. Asta ar însemna un Guvern USR-Pro România, ceea ce ar fi o greșeală", a mai precizat șeful UDMR.


12.01 Delegația UDMR a ajuns la Palatul Cotroceni. Liderul partidului, Kelmen Hunor, senatorul Attila Attila, deputatul Attila Korodi, dar și purtătorul de cuvânt se numără printre cei care discută cu președintele.

11.52 "Am luat foarte în serios ideea președintelui de a susține anticipatele. Astăzi am înaintat <Pactul pentru anticipate>, iar președintele a fost în asentimentul nostru că alegerile anticipate sunt soluția morală pentru România. (...) România are nevoie de un Guvern, și aici am fost foarte tranșanți, care să organizeze anticipate în februarie-martie anul viitor. Pare dificil, dar e exact ceea ce USR face de trei ani. (...) Alianța USR PLUS e gata să intre la guvernare după anticipate", a declarat Dan Barna după discuțiile cu Klaus Iohannis.

Delegația USR i-a mai transmis lui Iohannis că e nevoie ca în zilele acestea să se implice în rezolvarea crizei politice.

Barna a mai explicat că USR va susține o guvernare fără PSD care să își asume "Fără penali", alegerea primarilor în două tururi și organizarea alegerilor anticipate. 


11.32 Delegația USR a intrat la consultări. Alături de liderul formațiunii, Dan Barna, participă deputații Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion și Iulian Bulai.

11.23 "Am prezentat președintelui mandatul acordat de PNL în cadrul consultărilor declanșate după căderea Guvernului PSD. Poziția PNL este foarte clară: în cazul în care există posibilitatea unui acord în vederea anticipatelor, noi susținem revenirea la popor. (...) În cazul în care acet lucru nu va fi posibil și președintele ne va solicita guvernul, PNL este pregătit să își asume răspunderea guvernării", a declarat Ludovic Orban, la finalul consultărilor.


Orban a mai precizat că el este propunerea PNL pentru funcția de premier, iar Klaus Iohannis a fost informat despre acest lucru.

Totodată, acesta va prezenta o listă publică a miniștrrilor după finalul consultărilor și a negocierilor cu celelalte partide.

11.00 Delegația PNL este formată din liderul partidului, Ludovic Orban, prim-vicepreședinții Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu, secretarul general, Robert Sighiartău, și liderul senatorilor liberali, Florin Cîțu.

Consultările au început la ora 11:00 cu Partidul Național Liberal (PNL) și continuă, de la 11:30, cu Ununea Salvați România (USR) și cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), de la 12:00.

De la 12:30 e programat Partidul Mișcarea Populară (PMP), iar la 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa. Consultările cu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) încep la 13:30, la ora 14:00 vin minoritățile naționale și de la 14:30 – Partidul Social Democrat (PSD).

Întrebată dacă PSD se va prezenta la consultările anunțate de Iohannis, Viorica Dăncilă a replicat inițial: Sigur că da, suntem oameni responsabili.

Dar joi seară, premierul a spus că PSD nu va participa la consultări.

„Nu. De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe listă. Noi avem totuși o pondere mai mare, nu suntem chiar ultimul partid. (...) Nu se duce partidul. Pentru că eu, ca să merg mâine la Cotroceni, trebuia să am un Comitet Executiv Național, să iau mandat de la CExN. Eu sper ca nimeni să nu facă această greșeală și să treacă peste o decizie a partidului”, a spus Dăncilă, la RTV.