Primarul general, Sorin Oprescu, a încercat să-i influențeze pe cei ridicați deja de procurori în dosarul său, spunându-i unuia dintre ei ”Nu dăm declarații!” și întrebându-l pe un altul, pe holul DNA, dacă banii de flagrant erau sau nu marcați.

Informațiile apar în referatul prin care procurorii anticorupție cer arestarea primarului general Sorin Oprescu.

”După momentul aducerii la sediul Direcției Naționale Anticorupție, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (.....) pe holul instituției, indicându-i în mod repetat că „Nu dăm declarații...”, „N-o să dăm declarații.”, „Nu dăm declarații, chemăm avocatu`.” ((.....) )”, scriu procurorii DNA în referatul de arestare obținut de Euractiv.ro într-o formă conținând o serie de anonimizări.

După acest moment, Oprescu, spun procurorii, a început să-i pună întrebări unei alte persoane cu identitate protejată în documentul citat, dar care este tot suspect în cauză.

Prin aceste întrebări, Oprescu, spun procurorii, voia ”să afle dacă acesta din urmă, prezent în sediul DNA când a ajuns primarul, a reușit să afle probatoriul existent”.

”Astfel, după ce inculpatul Oprescu a întrebat „Erau marcați?” și, aflând că (.....) nu cunoaște această informație, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: „Banii. ...[neinteligibil, vorbește în șoaptă]... ai venit să... doamna (.....) cu Groapa...”, „De aia..”, mai precis „De aia te-am chemat, cu Groapa... madam (.....) ..”, încercând așadar să determine suspectul să susțină că motivul sosirii sale în imobilul de la (.....) nu avea legătură cu vreo sumă de bani”, afirmă DNA în referatul citat.

De altfel, în biroul procurorului de caz, Sorin Oprescu și unele persoane implicate în dosar au refuzat să dea declarații.

Un subaltern l-a denunțat pe Oprescu după ce i-ar fi cerut mare parte din mita pe care o încasa

În denunțul formulat la data de 23.08.2015, subalternul, al cărui nume nu a fost dezvăluit deocamdată, a spus procurorilor că, în anul 2014, Oprescu i-ar fi reproșat că au ajuns la el mai multe reclamații că angajatul Primăriei lua mită. De frică să nu fie dat afară, de atunci, în nouă ocazii, i-a dat lui Oprescu, prin alte două persoane sume cuprinse între 20.000 și 30.000 euro.

Modul de încasare a șpăgii, descris de procurori: banii erau puși sub perna de pe canapea

Procurorii spun că, „cu o singură excepție, stabilirea între participanți a întâlnirii se realiza în discuții directe, la primărie, nu telefonic. Întotdeauna întâlnirea cu persoanele care îi dădeau mită avea loc în interiorul casei din Ciolpani a lui Sorin Oprescu, nu pe stradă sau în fața imobilului ori într-un autoturism".

Procurorii spun că toate întâlnirile aveau loc noaptea, cu o singură excepție. Autoturismele lui Sorin Oprescu și a celui ce aducea mita intrau întotdeauna în curtea casei primarului Capitalei.

Banii erau ascunși, conform procurorilor, sub o pernă de pe canapea, loc indicat de Sorin Oprescu pentru a fi puși de către cei ce aduceau banii.

Ce a spus Oprescu după ce a primit mita de 25.000 de euro

Sâmbătă noaptea, unul dintre denunțători i-a dat suma de 25.000 euro provenind din cei 60.000 euro remiși de denunțători, totodată spunându-i: „25 de la MOGOȘOAIA.”. Reacția lui Oprescu a fost aceea de a spune „Da, da, da! Mulțam!”.

Unul dintre denunțători le-a spus procurorilor că în perioada 2013-2015 i-ar fi dat lui Sorin Oprescu, „după aproximarea sa, 1.000.000 euro".

De altfel, conform referatului, la percheziția făcută la Ciolpani au fost găsiți 31.350 de lei și 18.000 de euro.