Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, a dat ca exemplu situațiile din ultimii ani din România, Polonia și Ungaria pentru condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

"E important pentru grupul meu să avem un mecanism privind statul de drept legat de bugetul multianual", a declarat marți Dacian Cioloș, dând ca exemplu ce se se întâmplă în Polonia și modul în care, în ultimii trei ani, în România un guvern politic a încercat să influențeze statul de drept și justiția pentru a-și întări puterea și controlul. 

"Acest lucru e inacceptabil și nu este vorba despre suveranitatea unei țări, este vorba despre împărtășirea unor valori comune...Când accepți să folosești oportunitățile și banii oferiți de Uniune, trebuie, de asemenea, să accepți și regulile și valorile UE", a mai declarat președintele PLUS.

Întrebat de situația din Ungaria, Cioloș a precizat că art. 7 nu e suficient pentru a putea acționa într-un astfel de caz, fiind nevoie de "proceduri intermediare", noul mecanism avut în vedere fiind unul esențial. 

Liderul Renew Europe a precizat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu comisarii Vera Jourova și Didier Reynders, care l-au asigurat că CE va veni cu o nouă abordare privind lupta anticorupție și funcționarea statului de drept, cu ajutorul unui raport anual pentru toate statele membre.

Cioloș a mai spus că subiectul a fost abordat și de președintele Consiliului European, Charles Michel, în întrevederile bilaterale cu șefii de stat și de guvern din statele membre.