Președintele rus Vladimir Putin a afirmat luni, în timpul unei întrevederi cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

''Suntem mereu deschiși pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre inițiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect'', a declarat Putin în timpul acestei întâlniri informale al cărei început a fost transmis de televiziunea publică rusă, transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

''Avem multe sarcini și obiective comune'', a adăugat liderul rus.

Cei doi lideri s-au adresat unul altuia cu sintagma ''drag prieten''.

De partea sa, liderul chinez i-a transmis lui Vladimir Putin că este ''convins'' că acesta se bucură de sprijinul poporului rus înaintea alegerilor prezidențiale din 2024.

Adresându-se prin intermediul unui interpret, Xi Jinping i-a mulțumit liderului de la Kremlin pentru susținerea oferită Chinei și a subliniat că relațiile dintre Beijing și Moscova trebuie să fie apropiate.

''Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existența unor relații strânse între țările noastre'', a spus șeful statului chinez în debutul întâlnirii cu liderul rus.

Xi Jinping este primul lider extern care se întâlnește cu Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, ca urmare a deportării a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul războiului din Ucraina.


Referitor la acest aspect, diplomația chineză a cerut luni CPI, al cărei sediu se află la Haga, să evite orice ''politizare'' și să respecte imunitatea șefilor de stat.

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-și ''folosească influența asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune'' din Ucraina. Propunerea chineză conține însă doar declarații generale și nu include niciun detaliu concret despre modul de încheiere a conflictului soldat până acum cu zeci de mii de morți și strămutarea a milioane de persoane.

Washingtonul și aliații lor occidentali sunt sceptici în legătură cu motivațiile Chinei, remarcând faptul că până acum Beijingul a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea Ucrainei. 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că "lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită" de propunerile Beijingului privind soluționarea conflictului din Ucraina, în contextul în care președintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.

"Lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, de a îngheța conflictul potrivit propriilor sale condiții", a declarat secretarul de stat presei.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice inițiativă diplomatică pentru "o pace justă și durabilă", dar și-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra "suveranitatea și integritatea teritorială" a Ucrainei.

 "Suntem pregătiți să salvăm ordinea mondială împreună cu Rusia"

"China este pregătită, împreună cu Rusia, să salveze ordinea mondială bazată pe dreptul internațional", a afirmat președintele chinez, Xi Jinping, relatează La Repubblica. "China și Rusia au relații de bună vecinătate și sunt reciproc parteneri de încredere", a adăugat Xi, potrivit agenției de presă Tass.

"China și Rusia sunt pregătite să sprijine cu hotărâre sistemul internațional centrat pe Națiunile Unite, să apere ordinea mondială bazată pe dreptul internațional și pe normele fundamentale ale relațiilor internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei Națiunile Unite, să sprijine adevăratul multilateralism, să promoveze multipolaritatea în lume și să democratizeze relațiile internaționale, să promoveze dezvoltarea guvernării globale într-o direcție mai justă și mai rațională", a adăugat Xi Jinping.

"Sunt foarte încântat să mă întorc, la invitația președintelui Vladimir Putin, pe pământul vecinului nostru pentru o vizită de Stat. În numele guvernului și al poporului chinez, exprim sincere salutări și cele mai bune urări guvernului și poporului Rusiei", a adăugat Xi Jinping.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat că în timpul vizitei sale va fi lansat un plan "pentru dezvoltarea interacțiunii strategice și a cooperării practice" cu Rusia, potrivit Ria Novosti. "China și Rusia sunt vecini buni și parteneri de încredere", a declarat președintele chinez Xi Jinping la sosirea sa la Moscova.

"Când poporul ucrainean se apără, când puterea Cartei ONU și forța justiției vor fi restabilite pe pământul nostru, aceasta va asigura pacea și pentru multe alte părți ale lumii", este mesajul postat pe Telegram de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce președintele chinez Xi Jinping a sosit la Moscova pentru discuții cu liderul rus Vladimir Putin.

Surse: AGERPRES, RADOR