Tony Blair spune că orice comparație între invadarea Ucrainei de către Rusia și invazia din Irak, condusă de SUA, pe care guvernul său a susținut-o în urmă cu aproape 20 de ani, trebuie respinsă, a declarat fostul prim-ministru britanic.

Declarația a fost făcută de fostul premier britanic Tony Blair într-un interviu acordat pentru patru agenții europene de presă, printre care EFE, partener EURACTIV. 

Potrivit politicianului britanic, ”ideea că eliminarea unui dictator care și-a brutalizat oamenii și s -a angajat în două războaie regionale cu încălcarea mai multor rezoluții ONU” e complet opusă ”invadării unei țări care are un președinte ales democratic, care niciodată - din ce știu eu - nu a început un conflict regional sau a întreprins vreun act de agresiune împotriva vecinilor săi”.

În discursul său prin care anunța așa-numita operațiune militară specială a Moscovei în Ucraina anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre ”invazia ilegală a Irakului”, care a fost susținută de guvernul lui Blair, Marea Britanie fiind un aliat cheie al SUA. Putin a definit-o drept ”una dintre cele mai flagrante exemple de nerespectare a dreptului internațional”.

Putin se referea la faptul că invazia Irakului nu a fost sancționată de Consiliul de Securitate al ONU sau nu a avut loc în conformitate cu Carta ONU.

Dar, în opinia lui Blair, ”dacă nu ar fi fost (invazia din Irak) (Putin) ar fi folosit un alt argument”, pentru a-și justifica atacul.

"Nu ar trebui să uităm niciodată ce a făcut Putin însuși în Orientul Mijlociu, în Siria. Cel puțin putem spune că înlăturăm un despot și încercăm să introducem democrația", a adăugat el.

”Dar intervenția sa în Orientul Mijlociu a fost să susțină un despot și să refuze o democrație, așa că ar trebui să tratăm toată acea propagandă cu lipsa de respect pe care o merită”.

Vizibil incomodat de evocarea războiului din Irak, Blair și-a apărat poziția spunând că ”atunci când ești prim-ministru, iei anumite decizii și îți asumi responsabilitatea și, dacă nu ești pregătit să faci asta, să iei decizii sau să-ți asumi responsabilitatea, nu ar trebui să accepți funcția”.

Blair a adăugat că în actualul climat politic internațional, ”este foarte dificil să ai o ordine internațională bazat pe reguli”, deoarece doi dintre membrii Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și China, au drept de veto.

El a susținut că, în cazul războiului din Ucraina, nu a existat nicio justificare rezonabilă pentru invadarea unei țări suverane independente și, ca atare, negocierile ar trebui să înceapă de la ideea că agresiunea este greșită.

Potrivit lui Blair, pentru ca un proces de pace să aibă succes, agresiunea Rusiei în Ucraina nu trebuie să aibă succes, iar un acord negociat ar fi cea mai eficientă soluție.

”Problema este că nu poate exista o astfel de soluție dacă recompensează agresiunea rusă sau îl lasă pe Putin într -o situație în care se retrage temporar și apoi revine din nou, deoarece acesta a fost ritmul acțiunilor sale în ultimul timp", a adăugat fostul premier.

Această nuanță are o importanță deosebită pentru țările din Europa de Est care au nevoie de garanții că nu se va mai întâmpla din nou, a subliniat el.

”Nu doar ca (Rusia) să fie învinsă ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei, ci să fie  învinsă în așa fel încât Putin sau orice alt lider rus să nu mai revizuiască aceste tipuri de ambiții esențial imperialiste”, a mai spus Tony Blair.