China s-a declarat foarte îngrijorată de turnura pe care o capătă conflictul ucrainean.

China face apel la "promovarea dialogului" în Ucraina, declarându-se "foarte îngrijorată" din cauza conflictului care "se intensifică și devine chiar necontrolabil", scrie La Libre Belgique.

"Vom continua să promovăm dialogul de pace (...) și să colaborăm cu comunitatea internațională pentru a promova dialogul și consultările, pentru a răspunde îngrijorărilor tuturor părților și a căuta securitatea comună", a declarat ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, la o conferință la Beijing.

Aceste declarații vin după ce guvernul chinez a dezminițit că intenționează să furnizeze arme Rusiei pentru a sprijini ofensiva ei în Ucraina, așa cum afirmase secretarul de stat american, Antony Blinken.

Acesta a arătat de repetate ori în ultimele zile că și-a împărtășit îngrijorările pe această tema omologului său Wang Yi, cu care s-a întâlnit sâmbătă seara la Munchen, în marja Conferinței de securitate.

"Orice demers al Chinei care ar urmări să furnizeze un sprijin letal Rusiei nu ar face decât să recompenseze agresiunea, să continue uciderile și să submineze și mai mult ordinea bazată pe reguli", a avertizat vicepreședinta americană Kamala Harris, prezentă și ea la Munchen.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a estimat că o eventuală livrare de arme de către China Rusiei ar constitui o "linie roșie" pentru Uniunea Europeană.

"Să nu se mai facă tapaj"

"Cerem țărilor implicate să înceteze cât mai repede să pună gaz peste foc, să înceteze să arunce vina asupra Chinei și să nu mai facă tapaj strigând "Astăzi Ucraina, mâine Taiwanul", a declarat marți ministrul chinez al afacerilor externe, cu referire la teritoriul pe care îl revendică China.

Cu câteva zile înaintea zilei de 24 februarie, la un an de la invazia rusă, presiunea occidentală crește asupra Chinei, care nici nu a sprijinit, nici nu a criticat public ofensiva, exprimându-și totuși de mai multe ori sprijinul față de Moscova în fața sancțiunilor occidentale.

"Presiunile și tentativele de a limita China venind din exterior sunt din ce în ce mai puternice, ele se agravează din ce în ce mai mult și constituie o amenințare serioasă pentru suveranitatea și securitatea Chinei", a declarat Qin Gang.

"Noi ne opunem ferm oricărei forme de hegemonism" și "mentalității războiului rece și confruntării între tabere și ne opunem ferm oricărei ingerințe externe în treburile interne ale Chinei", a adăugat el.

"China s-a angajat întotdeauna pe calea dezvoltării pașnice. Ea nu a avut niciodată inițiativa unui conflict sau unui război, nici nu a invadat un centimetru de teren al altei țări", a insistat ministrul.

Sâmbăta trecută, China a afirmat că va face publică în zilele următoare o propunere pentru a găsi "o soluție pașnică" războiului din Ucraina.

Șeful diplomației chineze, Wang Y, a ales Moscova, ca ultimă etapă a unui turneu european care l-a dus în Franța, în Italia, în Ungaria și în Germania.

Sursa: RADOR