Răspunsul Moscovei la interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri aflate sub incidența sancțiunilor Uniunii Europene către exclava rusă Kaliningrad nu va fi unul exclusiv diplomatic, ci și de natură practică, a declarat Maria Zaharova.

"Una dintre probleme principale a fost dacă răspunsul (Rusiei) va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul: nu", a spus Maria Zaharova în timpul conferinței sale de presă săptămânale. "Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic", a subliniat ea.

Zaharova nu a făcut alte precizări cu privire la natura acestor măsuri practice pe care Rusia intenționează să le ia împotriva Lituaniei.

Lituania, membră a UE, a închis de sâmbătă un coridor feroviar dinspre Rusia către exclava sa pentru anumite bunuri de bază, între care materiale de construcții, metale și cărbune, ca răspuns la noile sancțiuni ale UE.

Într-un comunicat, diplomația rusă a acuzat UE că încurajează o "escaladare" și a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.

++++

Vladimir Putin: "Față de noile amenințări și riscuri, ne vom întări și mai mult forțele armate"

”Suntem mândri că în timpul operațiunii militare speciale, combatanții noștri acționează cu curaj, profesionalism, ca niște adevărați eroi", a declarat Vladimir Putin, folosind expresia autorizată pentru a descrie ofensiva rusă contra Ucrainei, notează La Libre Belgique.

Putin vorbea la Kremlin în fața tinerilor absolvenți ai academiilor militare rusești și a celor mai înalte grade din armată.Referindu-se la sancțiunile care lovesc Rusia, el a apreciat că "ele vor fi, sigur, depășite". Și "față de noile amenințări și riscuri, vom dezvolta și mai mult și ne vom întări forțele armate", a spus el, promițând dotarea în acest an cu cea mai recentă rachetă intercontinentală Sarmat. "Nu există nicio îndoială că vom fi și mai puternici", a subliniat liderul rus.

Rusia afirmă că și-a lansat ofensiva în Ucraina pe 24 februarie pentru a împiedica un pretins "genocid" al populațiilor rusofone.Justiția rusă pedepsește, cu amendă și pedepse cu închisoarea, afirmații care deviază de la linia oficială, interzicând, de exemplu, ca acest conflict să fie numit război său să se pomenească despre crime comise de soldații ruși.

++++

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă un ''atac'' 

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un ''atac'' care urmărește ''semănarea haosului pe piața europeană a energiei'', a afirmat marți ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, relatează AFP.

''Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră'', a afirmat ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în fața patronilor din industrie.

Acest ''atac economic'' a fost ''comis în mod deliberat'' de Vladimir Putin, a adăugat el.''Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca'', a precizat ministrul german.

++++

TASS: O instanță rusească interzice site-ul rusesc al postul de radio RFI pentru publicarea de informații despre operațiunea specială rusă

Tribunalul raional Kirovsk din Sankt Petersburg a calificat drept interzise pentru publicare pe teritoriul rus informațiile legate de operațiunea militară specială a Federației Ruse care au apărut pe site-ul rusesc al postului de radio francez RFI. Din același motiv, a fost interzisă și una dintre publicațiile belaruse "Belarușii și piața", a anunțat serviciul comun de presă al instanței din Sankt Petersburg. Cu o plângere în acest sens s-a adresat tribunalului procurorul adjunct al Procuraturii militare 301 militar.

Paginile cu informațiile interzise au fost identificate în timpul monitorizării activității pe Internet. RFI este un post de radio de știri francez, care face parte din grupul France M dias Monde și difuzează în întreaga lume în franceză și în alte 15 limbi străine, inclusiv rusă. "Belarușii și piața" este o publicație analitică de afaceri publicată, lunar, în format tipărit și online. Fondatorii săi, conform site-ului publicației, sunt persoane fizice. 

++++

Estonia protestează față de încălcarea spațiului său aerian de către Rusia

Ministerul de externe de la Tallinn l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta față de o încălcare "extrem de gravă" a spațiului aerian al Estoniei de către un elicopter rusesc, transmite Reuters.

Este a doua oară în mai puțin de două săptămâni când partea estoniană își exprimă dezaprobarea față de reprezentantul diplomatic al Moscovei, menționează agenția.Ministerul afirmă că elicopterul rusesc a survolat sud-estul Estoniei în 18 iunie, fără a avea permisiunea în acest sens.

"Estonia consideră că este vorba despre un incident extrem de grav și de regretabil, care creează fără îndoială tensiuni suplimentare și este complet inacceptabil", arată un comunicat al ministerului.

Cu aceeași ocazie, Estonia a cerut din nou retragerea trupelor rusești din Ucraina. "Rusia trebuie să înceteze amenințările la adresa vecinilor și să înțeleagă că prețul agresiunii declanșate împotriva Ucrainei este într-adevăr ridicat", adaugă documentul citat.

++++

În Rusia a fost blocat site-ul publicației britanice The Telegraph

La cererea Procuraturii generale a Rusiei, Roskomnadzor a restricționat accesul la unul dintre articolele publicate pe site-ul The Telegraph, din care pricină în Rusia nu este posibil accesul la întregul site al acestei publicații britanice.

În Federația Rusă este restricționat accesul la una dintre paginile de pe site-ul https://www.telegraph.co.uk, pe care pe data de 23 februarie a fost postat un articol dedicat acțiunilor Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Blocarea paginii s-a făcut la cererea Procuraturii Generale din 22 aprilie, în conformitate cu articolul 15.3 din Legea "Cu privire la informații", lege care reglementează restricționarea accesului la site-uri în care se fac apeluri la revolte în masă, la activitate extremistă și la informații neconfirmate (așa-numitele falsuri).

Potrivit informațiilor Interfax, în prezent site-ul este inaccesibil în Rusia. Agenția Interfax a adresat Roskomnadzor o întrebare referitoare la motivele blocării. 

Surse: RADOR, AGERPRES