Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, susține că negocierile cu partenerii externi privind posibilitatea de a trimite Ucrainei aeronave de atac și rachete cu rază lungă de acțiune sunt deja în desfășurare.

Potrivit lui Podoliak, este vorba despre negocieri care au loc "într-un ritm accelerat".

"Partenerii noștri înțeleg cum evoluează războiul. Aceștia înțeleg că avioanele de atac la sol, menite să protejeze personalul militar și vehiculele blindate pe care ni le oferă, sunt absolut necesare. În același mod, pentru a reduce drastic instrumentul cheie al armatei ruse - artileria - avem nevoie de rachete. Prin urmare, negocierile sunt deja în curs, negocierile decurg într-un ritm accelerat", a detaliat Podoliak, relatează RBC.

Totodată, consilierul a remarcat că există "anumite nuanțe" în ceea ce privește statutul psihologic al țărilor partenere, care încă se tem parțial că "arhitectura mondială se dărâmă complet din cauza războiului". "Acestea încă nu pot renunța la conservatorismul lor. Literalmente, în scurt timp, vom ajunge la astfel de instrumente - aviație și rachete", a conchis Podoliak.

++++

Zelenski: "Kievul are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune"

Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a opri "teroarea rusă", a reiterat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează Kiev Independent, subliniind că rachetele Himars folosite în prezent de Kiev au o rază de acțiune de 80 de kilometri și nu pot ajunge în multe dintre zonele ocupate de ruși.

Potrivit Kievului, sunt necesare rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a-i împiedica pe ruși să-și poziționeze lansatoarele de rachete departe de linia frontului și să distrugă orașele ucrainene, notează ANSA.

"Nu ar trebui să existe tabuuri în privința furnizării de arme Ucrainei, care are ca scop a se proteja împotriva agresiunii ruse. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că partenerii noștri sunt deschiși față de această aprovizionare vitală, inclusiv livrarea de rachete Atacms, care au o rază de acțiune de 300 de kilometri, și alte arme similare", a declarat Zelenski.

++++

Orban: Țările care livrează arme Ucrainei sunt participante directe la conflict 

Primul ministru al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că țările care acordă ajutor financiar și trimit arme Ucrainei sunt, din punctul lui de vedere, participanți direcți și activi la conflict.

"Dacă trimiteți arme, dacă finanțați un volum comparabil cu bugetul anual al uneia dintre părțile beligerante, dacă promiteți tot mai multe arme, tot mai multe arme moderne, puteți spune ce vreți - voi participați la conflict", a spus Orbán, la radioul de stat din Ungaria, transmite AP.

"Totul a început de la faptul că germanii au spus că vor să trimită căști, pentru că nu vor trimite arme letale la locul de desfășurare al acțiunilor de luptă, pentru că acest lucru ar însemna participarea lor. Totul a început cu asta. Acum am ajuns deja la livrări de tancuri de luptă. Și deja se vorbește de avioane", a adăugat premierul ungar.

Orbán a dat asigurări că atâta vreme cât va fi prim-ministru nu va fi vorba de atragerea Ungariei în acest conflict. 

Prim-ministrul ungar consideră că, în loc să trimită arme în Ucraina, țările occidentale trebuie să promoveze ideea instituirii regimului de încetare a focului și a negocierilor privind soluționarea pașnică a conflictului.

Sursa: RADOR