#PanamaPapers este cea mai mare scurgere de documente din istorie. 11 milioane mai precis, totalizând peste 2TB de date au fost furnizate Sueddeutsche Zeitung, care a lucrat apoi cu jurnaliști din aproape 80 de țări.

#PanamaPapers pe scurt. Investigație a jurnaliștilor din International Consortium for Investigative Journalism:

  • Jurnaliști din 78 de țări au avut acces la peste 11 milioane de documente care aduc la lumină secretele unei lumi extrem de opace: sistemul firmelor offshore.
  • Totalizând peste 2TB de date, arhiva dată jurnaliștilor Sueddeutsche Zeitung de o sursă anonimă cuprinde întreaga activitate a firmei de avocatură Mossack Fonseca. Aceasta este specializată în deschiderea de firme offshore în paradisuri fiscale, iar documentele cuprind toate operațiunile din 1977 până în 2015.
  • #PanamaPapers dezvăluie astfel cum, pe lângă mii de anonimi, sute de șefi de stat, membri de guvern, personalități din sport și celebrități au recurs la firme offshore pentru a-și ascunde active financiare impresionante.
  • Peste 500 de bănci, printre care se numără HSBC, Societe Generale sau Credit Suisse, au utilizat serviciile firmei de avocatură pentru a înregistra aproape 15.600 de societăți paravan.
  • La sfârșitul anului trecut, Mossack Fonseca gestiona 66.153 companii offshore active.
  • Documentele conțin informații despre aproape 215.000 de entități offshore, care au legături cu persoane din peste 200 de state și teritorii, arată datele ICIJ.

 

EurActiv.ro vă prezintă cele mai importante nume la nivel internațional:

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse

Numele lui Putin apare asociat cu mai mulți clienți ai Mossack Fonseca. Frații miliardari Arcadi și Boris Rotenberg sunt prieteni din copilărie cu președintele rus, iar în timpul mandatelor lui Putin au strâns o avere uriașă, în parte datorată contractelor cu statul. În martie 2014, cei doi frați Rotenberg au fost puși sub sancțiuni internaționale. În total au șapte firme offshore în British Virgin Islands.

Serghei Roldughin, supranumit „violoncelistul lui Putin”, este alt nume cu care președintele rus e pus în legătură. Roldughin a ajuns directorul conservatorului, l-a prezentat pe Putin soției sale Ludmila și este și nașul fiicei sale mai mari. Roldughin a avut trei companii offshore și afaceri de sute de milioane.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei

Supranumit „regele ciocolatei”, Poroșenko a strâns o avere de miliarde de euro și a câștigat alegerile prezidențiale din 2014 în mare parte datorită imaginii de distanță față de oligarhia coruptă pe care a avut-o. Conform documentelor Mossack Fonseca, Poroșenko a cerut înființarea unui offshore în august 2014, în plină perioadă de maximă tensiune a războiului din estul țării. Poroșenko promisese că va vinde majoritatea activelor sale, iar această vânzare s-a făcut tocmai către acest offshore.

David Cameron, premierul Marii Britanii

Numele șefului guvernului britanic apare în legătură cu tatăl său, Ian Cameron, decedat în 2010. În 1982, tatăl premierului actual a înființat un holding offshore în care a fost implicat până la moartea sa. Despre acest holding, documentele arată că era exceptat de la plata taxelor în Marea Britanie. În 1998, valoarea firmei era cotată la 20 de milioane de dolari.

Mauricio Macri, președintele Argentinei

Mauricio Macri, președintele Argentinei, a fost - împreună cu fratele său și cu tatăl lor, Francisco – director al Fleg Trading Ltd, o firmă înregistrată în Bahamas în 1998 și radiată în ianuarie 2009. Pe vremea când era primar al capitalei Buenos Aires, în 2007 și 2008, Macri nu a inclus această firmă în declarația de avere, dar a declarat un cont deținut la Merrill Lynch în SUA și alte active străine de 158.000 de dolari, fără a preciza alte detalii.

Pe lista celor implicați în activități cu firme offshore se află și Daniel Munoz, un confident al fostului președinte argentinian Nestor Kirchner care a devenit apoi și consilier al Cristinei Fernandez de Kirchner, soția lui Nestor și președinte al țării între 2007 și 2015. Munoz a fost acuzat că a transferat sume importante de bani pentru familia Kirchner, dar acuzațiile nu au fost probate.

Regele Salman, Arabia Saudită

Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, rege al Arabiei Saudite din 2015 după moartea fratelui său, regele Abdullah, este asociat cu două firme înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care dețin locuințe de lux în centrul Londrei. De asemenea, regele Salman este menționat ca principalul utilizator al iahtului Erga, denumit după palatul deținut de rege în Riad, ambarcațiunea fiind înregistrată pe numele unui alt vehicul din Insulele Virgine.

Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei

În 2013, Gunnlaugsson a devenit premierul Islandei, la câțiva ani după criza financiară care dărâmat sistemul bancar al țării. El și soția sa erau proprietarii unei firme offshore, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, care deținea obligațiuni de milioane de dolari emise de cele trei mari bănci islandeze care au colapsat în timpul crizei din 2008.

Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii băncilor, fără a dezvălui interesul familiei sale în această tranzacție. Nu este clar din documentele firmei panameze de avocatură dacă poziția politică a lui Gunnlaugsson a ridicat sau, dimpotrivă, a afectat valoarea obligațiunilor deținute de compania în care acum este acționar numai soția sa, deoarece actualul premier i-a transferat partea sa din firmă la câteva luni după ce a fost ales membru al Parlamentului Islandei, în 2009.

Dar și alți membri ai elitei politice islandeze sunt menționați în documente, precum ministrul finanțelor și economiei, Bjarni Benediktsson, un apropiat al lui Gunnlaugsson, Ólöf Nordal, ministrul de interne, sau Hrólfur Ölvisson, director executiv al Partidului Progresist condus de Gunnlaugsson și consilier al acestuia.

Michel Platini, șef suspendat al UEFA

Platini a creat o firmă offshore cu ajutorul Mossack Fonseca în decembrie 2007, la circa un an de la alegerea sa în fruntea UEFA. Compania este în continuare activă și înregistrată la registrul comerțului din Panama, iar conturile acesteia se află la o bancă din Elveția. Platini nu a dorit să comenteze, dar a asigurat în privat că „toate afacerile sunt legale”. Platini e anchetat pentru abuz de putere și conflict de interese la șefia UEFA.

Lionel Messi, superstar în fotbal

Împotriva lui Messi există deja o anchetă și un proces deschis din cauza evaziunii fiscale. Fotbalistul argentinian este acuzat că a ascuns de fisc peste 4 milioane de euro în impozite printr-un sistem de firme offshore. Pe lângă cele trei companii dezvăluite de ancheta împotriva sa, #PanamaPapers mai dezvăluie și o a patra firmă offshore, care îi aparține pe jumătate.

Juan Pedro Damiani, membru în comisia de etică a FIFA

Damiani este un influent avocat uruguaian și unul dintre cei mai bogați oameni ai acestei țări. Membru în comisia de etică a FIFA, Damiani apare ca administrator a două companii offshore despre care FBI afirmă că ar fi fost folosite pentru plata de mită către membri FIFA. Acum, comisia de etică a declanșat o anchetă împotriva unuia dintre membrii săi.

Bashar al-Assad, președintele Siriei

Frații Rami și Hafez Makhlouf au făcut o avere profitând de faptul că sunt veri cu liderul de la Damasc. Rami a controlat sectoare economice importante, printre care petrolul și telecomunicațiile, în timp ce generalul Hafez, fost șef al serviciilor securității la Damasc, a fost suspectat că și-a ajutat fratele să-și intimideze rivalii în afaceri.

Din februarie 2011, angajați ai Mossack Fonseca au discutat prin e-mail despre existența unor acuzații de luare de mită și corupție împotriva unor membri ai familiei Makhlouf. În iunie 2011, BVI Financial Services Commission a cerut Mossack Fonseca să rupă legătura cu Drex Technologies, un offshore al fraților Makhlouf din Insulele Virgine Britanice, investigat pentru spălare de bani.

Familia președintelui azer Ilham Aliyev

În 2005, soția președintelui Aliyev, Mehriban Aliyeva, a fost numită manager la UF Universe Foundation, companie înregistrată în 2003, în Panama. UF Universe Foundation controlează AtaHolding, un conglomerat de firme azere. În afacere sunt implicați și trei copiii ai președintelui. Offshore-ul a devenit inactiv în ianuarie 2007, dar în ianuarie 2014 reprezentații săi au cerut Mossack Fonseca să-l reactiveze.

Fiicele lui Aliyev controlează o altă companie înregistrată în Panama și două în Insulele Virgine Britanice. Compania din Panama deține acțiuni semnificative într-un consorțiu de firme de exploatare a aurului din Azerbaidjan. O firmă din Insulele Virgine Britanice înregistrată în decembrie 2005 o avea ca unic acționar pe sora președintelui Aliyev. 

Copiii premierului pakistanez Nawaz Sharif

Trei dintre copiii premierului din Pakistan - Mariam, Hasan și Hussain – au controlat mai multe companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice. Aceste firme au deținut cel puțin șase locuințe de lux în apropiere de Hyde Park din Londra.

Membrii familiei Sharif – una dintre cele mai bogate din Pakistan – au fost acuzați în trecut de corupție, spălare de bani și evaziunea fiscală. Mariam, Hussain și tatăl lor au fost puși sub acuzare, exilați în Arabia Saudită și apoi achitați. Hasan trăiește de 16 ani la Londra și împreună cu Hussain conduce afacerile familiei, în timp ce Mariam este pregătită pentru a prelua conducerea partidului tatălui său.

Președintele Emiratelor Arabe Unite

Șeicul Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, presedintele Emiratelor Arabe Unite și emirul Abu Dhabi, a folosit cel puțin 30 de companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice pentru a cumpăra imobile de lux în zone exclusiviste din Londra, precum Kensington și Mayfair, în valoare de cel puțin 1,7 miliarde de dolari.

Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan și-a finanțat achizițiile prin împrumuturi de la filiala din Londra a Băncii Naționale din Abu Dhabi și Royal Bank of Scotland.

Pawel Piskorski, om politic polonez

Piskorski, fost primar al Varșoviei între 1999 și 2002 și membru al Parlamentului European între 2004 și 2009, a cumpărat în 2012 o firmă înregistrată în Panama, care a fost lichidată în 2015. Anchetat și achitat într-un dosar de fals, fără legătură cu afacerile offshore, Piskorski spune că a vrut să folosească firma respectivă pentru un proiect de afacere abandonat ulterior.

Circa 30 de bănci germane

Cel puțin 28 de bănci germane au folosit serviciile firmei de avocatură Mossack Fonseca din Panama în ultimii ani. În total, băncile germane au înființat peste 1.200 de companii paravan sau le-au gestionat pentru clienții lor. Numai Deutsche Bank a înființat, până în 2007, peste 400 de firme offshore, scrie Süddeutsche Zeitung. 

Potrivit ICIJ, la nivel internațional, peste 500 de bănci au apelat la Mossack Fonseca, înființând  peste 15.600 de companii paravan. 

Soția comisarului european pentru Energie

Micaela Domecq Solis-Beaumont, soția comisarului european pentru Energie și Protecția Climei, spaniolul Miguel Arias Canete, apare, din 2005, ca responsabilă juridic pentru firma "Rinconado Investment Group", un offshore din Panama. Firma a existat în tot timpul în care Miguel Arias Canete a deținut funcții publice în Spania iar din 2014 la Bruxelles, în cadrul CE. 

Potrivit Deutsche Welle, Canete a făcut publice la începutul mandatului situațiile financiare ale familiei și rudelor apropiate. "Informațiile furnizate de comisarul Canete par să fie în ton cu regulile Comisiei Europene", a declarat, luni, un purtător de cuvânt a Comisiei Europene.