La summitul NATO de la Madrid, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a fost numele de care s-a vorbit cel mail mult.

Erdoğan, care și-a impus tezele Suediei și Finlandei în cursul întâlnirilor pe care le-a avut cu o zi în urmă, a ridicat obiecțiile și veto-ul în privința aderării acestor două țări la NATO. Organizațiile teroriste YPG (ramura siriană a PKK – n.red.) și FETO (Mișcarea Gülenistă – n.red.) au fost incluse pentru prima dată în documentele NATO.

După cum puteți vedea, Turcia a câștigat o nouă bază legală în lupta împotriva terorismului. Semnale pozitive vin de la fiecare întâlnire, în special de la discuția avută la ora 19.00, ora Turciei, cu președintele american Biden, iar mesajele de sprijin pentru Erdoğan sunt în creștere.

Lichidarea PKK este dificilă 

Cu toate acestea, știm că punerea în practică a acordurilor la care s-a ajuns nu va fi atât de ușoară. Pare puțin probabil ca membrii PKK din aceste țări să fie eliminați fără a face modificări în legile interne ale Suediei și ale Finlandei. Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdağ, a spus: „Vom cere ca 39 de teroriști să fie predați Turciei”. Dar să o spunem din nou: cererile Turciei și articolele convenite vor fi discutate mult timp.

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu va fi, probabil, binevenită la Moscova, deoarece Rusia va fi  încercuită și de pe coasta Baltică. Între timp, participanții la Summit-ul NATO continuă cursa pentru umilirea lui Putin. De exemplu, premierul britanic, Boris Johnson, a spus: „Dacă Putin ar fi fost femeie, nu ar fi atacat Ucraina”.

Președintele Turciei s-a întâlnit și cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea a avut loc în cadrul contactelor bilaterale de la Madrid.

Întâlnirea de la Centrul de Convenții IFEMA, unde a fost organizat Summitul NATO, a avut loc fără accesul presei.

La întâlnire au participat și ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu, directorul de comunicații prezidențial Fahrettin Altun, și purtătorul de cuvânt al președinției, İbrahim Kalın.

sursa: RADOR