Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că bugetul Multianual nu va mai fi elaborat de Președinția Rotativă, ci de Consilul European.

"A doua chestiune legată de Cadrul Financiar Multianual, a fost discutat și am hotărât, noi toți împreună, să predăm pregătirea acestui buget Președinției Consiliului European fiindcă în măsura în care s-a lucrat la acest proiect până acum nu s-a obținut progresul pe care l-am așteptat. Deci, începând de acum, nu va mai fi această chestiune în răspunderea Președinției rotative, ci se va găsi la Președinția Consiliului European", a declarat Klaus Iohannis.

România nu este mulțumită de ultima propunere privind bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, pentru că nu satisface niciuna dintre cerințele exprimate în ultimul an și jumătate de autoritățile de la București, a declarat joi Klaus Iohannis.

Recent, președinția finlandeză a Consiliului UE a prezentat o soluție de compromis privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, dar propunerea nu satisface nici interesele statelor din est, care vor menținerea unei finanțări ridicate pentru agricultură și dezvoltare regională, dar nici a statelor vestice care au cerut un buget mai frugal.

Dar Iohannis a susținut o poziție anunțată deja de alte state din estul Europei, respectiv necesitatea ca UE să preia o bun parte din povara costurilor.

„Pentru economiile noastre din partea estică a Uniunii Europene, este un obiectiv foarte complicat, care poate fi obținut, dar numai cu o cheltuială foarte, foarte mare. Noi dorim ca o parte din această cheltuială să fie suportată și din bugetul european, adică din fonduri europene, însă discuția nu va fi simplă deloc și vom mai avea multe Consilii pe aceste teme”, a declarat Iohannis.