SUA au lansat rachete asupra unor ținte militare din Siria. Oficiali citați de Washington Post spun că operațiunea comandată de Trump este menită să îl pedepsească pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, și să lovească în forțele aeriere siriene.

Update

Premierul Dmitri Medvedev s-a plâns că loviturile cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene au fost la un pas de o confruntare militară cu armata rusă.

+++

Vladimir Putin a convocat pentru vineri seara o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse pentru a discuta despre atacul aerian.

***

Președinția siriană a emis un comunicat în care susține că raidurile americane asupra bazei aeriane a armatei siriene din Homs au crescut determinarea Damascului de a învinge grupurile de insurgenți, promițând să intensifice ritmul operațiunilor împotriva lor.

Atacul SUA este catalogat drept "idiot și iresponsabil". Washingtonul este "în mod naiv atras de o campanie de propagandă falsă", se mai arată în comunicat. 

Anterior atacului, într-un interviu pentru cotidianul croat Vecernji List, Bashar al-Assad a negat că armata sa folosește arme chimice, acuzând SUA, Israel și UE de susținerea "teroriștilor" implicați în războiul civil sirian. Liderul de la Damasc a subliniat că singura sa opțiune este "victoria". (Interviul în limba engleză, aici)

*** 

S-au înregistrat victime în rândul personalului sirian al bazei aeriene: 3 militari și 2 civili, notează Reuters.

Rusia și Iranul condamnă atacul SUA  asupra țintelor militare din Siria, în timp ce Marea Britanie și Turcia îl sprijină, potrivit Reuters. Polonia a anunțat de asemenea că susține SUA în această acțiune.

Update (09:04): Vladimir Putin consideră atacul SUA în Siria un act de agresiune împotriva unui stat suveran, titrează Sputnik.com (Putin Considers US Attack in Syria Aggression Against Sovereign State - Kremlin)

Aeroportul asupra căruia au fost lansate rachetele, Ash Sha’irat, se află la 38 kilometri sud-est față de orașul Homs, aeroport folosit ca bază de aprovizionare pentru avioanele militare rusesești (potrivit Sputnik).

Strategii militari au luat măsuri pentru a minimiza riscul să facă victime în rândul personalului militar sirian sau rus din baza aeriană atacată , a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului,  Jeff Davis.

+++

04:30: Armata americană a lansat joi, târziu, un atac cu 59 de rachete asupra unei baze aeriene militare din Siria, ca răspuns la atacul cu arme chimice de miercuri, din orașul Khan Shaykhun, în care un număr estimat de 70 de civili, inclusiv copii, și-au pierdut viața.

Rachete lansate de pe distrigătorul USS Porter

Atacul a avut loc la ora Siriei 04:40 (01:40 GMT), potrivit Pentagonului, citat de BBC.

"Principala întrebare: cum va reacționa Rusia?" titrează Washington Post, într-o analiză ce încearcă să inventarieze ce va urma.

Presa americană notează că operațiunea vine ca reacție la atacul cu arme chimice, care a ucis o serie de civili, printre care și copii, în Siria.

Armata americană luase în considerare opțiunea unui atac la adresa președintelui Bashar al-Assad încă dinainte de 2013, când dicatorul sirian a ucis mai mult de 1.000 civili într-un atac devastator cu gaz toxic.

Un nou atac cu arme chimice a avut loc săptămâna aceasta, marți, în Siria, pus tot pe seama regimului Assad. Aproximativ 70 de civili, printre care și copii, și-au pierdut viața.

Pentagonul a lansat atacul cu 59 de rachete de croazieră asupra unor ținte militare siriane.

Pe 4 aprilie, președintele Trump condamna atacul chimic din Siria, acuzând administrația Obama de "slăbiciune și nehotărâre": Acțiunile prezente ale regimului Assad sunt o consecință a fostei administrații, care s-a dovedit slabă și nehotărâtă" - potrivit unei luări de poziție a Casei Albe, citate de USA Today.

În septembrie 2013, după atacul chimic în care și-au pierdut viața aproximativ 1.000 de civili, președintele Obama a spus că există informații certe că acesta ar fi fost cauzat de regimul al-Assad. Fostul președinte a spus atunci că a rezistat apelurilor la o acțiune militară a SUA pentru că "nu putem rezolva războiul civil al altcuiva prin forță, mai ales după un deceniu de război în Irak și Afganistan. Prin urmare, președintele de la acea vreme, Barack Obama, a supus votului Congresului o astfel de operațiune, relata, la 11 septembrie 2013, BBC.

Obama s-a pronunțat constant pentru căutarea unor soluții pacifiste, amintind că în mandatul său au fost încheiat războaie începute de administrațiiile anterioare.

*în curs de actualizare