"Înarmând" Armenia, Parisul "pregătește terenul pentru noi războaie" în Caucaz, a acuzat marți Ilham Aliev, președintele Azerbaidjanului, într-un mesaj transmis participanților la o conferință internațională care are loc în capitala Baku.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a acuzat Franța că "pregătește terenul pentru noi războaie" în Caucaz prin înarmarea Armeniei, al cărei susținător istoric este, relatează France 24.

Parisul "destabilizează nu numai coloniile sale prezente și trecute, ci și regiunea noastră, Caucazul de Sud, prin susținerea tendințelor separatiste", a spus Ilham Aliyev în mesaj.

"Înarmând" Armenia, Franța "încurajează forțele revanșarde" din țară și "pregătește terenul pentru noi războaie în regiunea noastră", a arătat el.

Armenia și Azerbaidjanul au relații foarte conflictuale, iar tensiunile au fost la cote maxime începând din septembrie și recucerirea fulgerătoare de către Azerbaidjan a Nagorno-Karabah-ului, un teritoriu separatist pe care Baku și Erevan și l-au disputat mai bine de trei decenii.

Înainte de asta, cei doi vecini s-au ciocnit deja în două războaie pentru controlul acestei enclave, unul între 1988 și 1994 și celălalt în toamna lui 2020.

Franța, care găzduiește o mare diasporă armeană, s-a implicat în ultimele luni în medierea între cele două foste republici sovietice și și-a arătat, de asemenea, sprijinul neclintit pentru Armenia.

Aceasta din urmă se teme că recucerirea Nagorno-Karabah l-a încurajat pe puternicul său vecin, mai bogat și mai bine înarmat, și că acum el i-ar putea încălca integritatea teritorială.

Campanie de manipulare a informațiilor înainte de Paris 2024

Parisul, de exemplu, a anunțat că și-a dat acordul pentru livrarea de echipamente militare Armeniei, care vrea să se protejeze mai bine.

Aceste luări de poziții i-au adus Franței critici dure din partea lui Ilham Aliev. Luni, el denunțase deja "rolul foarte distructiv" al Franței în Caucaz. El a afirmat că sprijinul Parisului a creat "iluzii" guvernului armean cu privire la capacitatea acestuia de a "lansa încă o dată o agresiune militară împotriva Azerbaidjanului".

La rândul său, Parisul a acuzat recent Azerbaidjanul că a dus o campanie de manipulare a informațiilor menită să prejudicieze reputația Franței în capacitatea sa de a găzdui Jocurile Olimpice din 2024.

De la ultima ofensivă victorioasă condusă de Baku, aproape întreaga populație armeană din Nagorno-Karabah, peste 100.000 de persoane din cele 120.000 înregistrate, a fugit în Armenia.

Negocierile de pace între cele două țări au fost inițiate de mai multe ori, dar nu au înregistrat progrese în ultima vreme.

Absorbită de invadarea Ucrainei, Rusia și-a văzut influența scăzând considerabil în această regiune în ultimele luni și, în acest stadiu, nu a permis celor două țări să găsească un teren de înțelegere.

Săptămâna trecută, Azerbaidjanul a refuzat să participe la negocierile planificate în SUA în noiembrie cu Armenia, invocând o poziție "părtinitoare" a Washingtonului. Prim-ministrul armean, Nikol Pashinian, a afirmat totuși că dorința sa de a "semna un acord de pace cu Azerbaidjanul în următoarele luni [rămâne] de neclintit".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA