Ucraina și Uniunea Europeană organizează un summit la Kiev vineri, 3 februarie, guvernul ucrainean salutând acest "semnal puternic" trimis Moscovei la aproape un an de la începutul invaziei ruse.

Summitul cu cei douăzeci și șapte este un pas important, la câteva luni după ce Kievul a obținut statutul de candidat oficial la aderarea la UE, notează Le Point.

Președintele Zelenski și-a exprimat speranța că acest summit va reflecta un "nivel ridicat de cooperare și progres" cu UE. "Așteptăm vești pentru Ucraina", a spus el.

 

"Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic adresat atât partenerilor noștri, cât și inamicilor noștri", a spus prim-ministrul Denis Șmigal, care așteaptă de la summit "o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre pentru integrarea europeană". Aceste două zile ar trebui să permită "Europei să creadă în victoria Ucrainei", a insistat el.

Acestea vor avea loc la câteva zile după ce occidentalii au dat undă verde, după lungi amânări, pentru a livra armatei ucrainene tancuri grele extrase din arsenalul lor.

Înainte de summit, joi are loc la Kiev o ședință comună a Comisiei Europene și a Guvernului ucrainean.

Sursa: RADOR