Un sondaj realizat de institutul International Republican Institute (IRI), a înregistrat pentru prima dată în acest an că Grecia nu se mai numără printre cele cinci țări pe care locuitorii Macedoniei de Nord le percep ca o amenințare pentru ei.

În schimb, sunt deosebit de îngrijorați de Bulgaria și Rusia. Pe de altă parte, albanezii văd în Grecia o amenințare serioasă pentru țara lor, relatează publicația elenă Kathimerini. 

Potrivit sondajului care a fost efectuat în toate țările din Balcanii de Vest în lunile februarie și martie și ale cărui rezultate au fost publicate, pentru locuitorii Macedoniei de Nord, cea mai mare amenințare o reprezintă Bulgaria (întrunind 23% dintre răspunsurile celor care au participat la sondajul cu răspuns spontan), întrucât se știe că în prezent Bulgaria blochează procesul de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Datele institutului cu sediul la Washington arată că după Bulgaria, cetățenii Macedoniei de Nord percep ca o amenințare Rusia (12%), Kosovo și Albania (10% și respectiv 9%), în principal din cauza populației vorbitoare de albaneză, iar pe locul al cincilea se situează SUA, cu 8%. Dimpotrivă, ei consideră Serbia (34%), SUA (17%), Turcia (12%), Rusia (8%) și Albania (5%) drept cel mai important aliat al lor. 

Grecia apare ca o amenințare pentru albanezi, fiind pentru prima dată când această cercetare a inclus și Albania. Mai exact, ei consideră că Serbia (36%) este principala amenințare pentru țara lor, urmată de Rusia (32%), Grecia fiind a treia cea mai importantă amenințare (9%). Cetățenii albanezi își pun speranțele în SUA, întrucât 56% consideră că este cel mai important aliat al Albaniei, urmate de Italia (10%) și Turcia (8%).

În sondajul realizat în rândul cetățenilor din Serbia, aceștia văd drept cei mai importanți aliați Rusia (46%), China (14%), Ungaria (5%) și Grecia (3%). 

 SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA