Eurodeputatul Siegfried Mureșan a cerut președintei Comisiei Europene suspendarea taxelor vamale la importul de echipamentele medicale pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a transmis o scrisoare oficială președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni, în care solicită ca Uniunea Europeană să elimine temporar toate tarifele vamale de import aplicate echipamentelor de protecție, precum și altor echipamente medicale de care statele membre au nevoie pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Uniunea Europeană aplică asemenea tarife produselor importate din state aflate în afara Uniunii, iar ridicarea sau suspendarea temporară a acestor tarife este o competență exclusivă a Uniunii Europene.

„O astfel de măsură va salva viețile cetățenilor noștri, va preveni răspândirea virusului și va sprijini statele membre în combaterea crizei. În plus, va atenua presiunea asupra cheltuielilor publice la nivel național pentru astfel de echipamente”, a spus Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

„În această perioadă, trebuie să avem acces cât mai rapid la toate produsele medicale necesare pentru a apăra cetățenii noștri de coronavirus. Multe state membre au nevoie de mai multe echipamente de protecție și au nevoie de ele acum. O proporție semnificativă din nevoile actuale de echipamente ale pacienților Uniunii Europene, ale personalului medical, ale muncitorilor, precum și ale autorităților din domeniul protecției civile provin din import. Măsura propusă de mine facilitează importul acestor produse din afara Uniunii Europene”, a mai spus deputatul european.