În marja reuniunii miniștrilor de Justiție din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a avut o întâlnire cu comisarul european în domeniu, Didier Reynders.

Oficialul român a mulțumit pentru decizia de ridicare a MCV și a afirmat că România așteaptă decizia formală și l-a asigurat pe acesta că o prioritate a mandatului său este continuarea reformelor angajate de România în domeniul justiției.

Partea română a afirmat că recomandările din Raportul privind statul de drept 2023, precum și cele de la Comisia de la Veneția, sunt în curs de analiză. Așteptăm, totodată, analiza legilor justiției, realizată de către Comisie în jalonul PNRR 423.

Un alt subiect de interes pentru Comisar a fost reprezentat de amendamentele la legea pensiilor de serviciu pentru magistrați: "Vom găsi curând o soluție de echilibru", a afirmat Alina Gorghiu.

Comisarul european pentru Justiție a arătat interes pentru gradul de ocupare a posturilor de procurori și judecători, precum și pentru impactul noului sistem de investigare a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar.

Ministra a dat asigurări că va continua dialogul constant, deschis și constructiv cu Comisia Europeană și cu comisarul european pentru Justiție.