Șefa Băncii poloneze de dezvoltare spune că forul alcătuit din 13 națiuni caută parteneri în energie și transport.

O inițiativă de infrastructură care cuprinde țările de la Marea Baltică, Adriatică și Neagră oferă companiilor japoneze șansa de a exploata o cerere de investiții de aproape 700 de miliarde de dolari într-o regiune cu o creștere puternică, a declarat pentru Nikkei Asia un bancher polonez implicat în acest efort.

Inițiativa celor Trei Mări își propune să consolideze energia, transportul și infrastructura digitală în 13 țări din Europa Centrală și de Est. Beata Daszynska-Muzyczka, președinta Băncii de dezvoltare din Polonia, BGK, a prezentat acest potențial, într-un interviu recent.

Membrii 3SI au o populație totală de 130 de milioane, a spus ea.

Grupul include țări ale Uniunii Europene - Estonia, Letonia, Lituania, Austria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, Bulgaria, România și Grecia.

Deși sunt în urma economiilor vest-europene în ceea ce privește produsul intern brut, Daszynska-Muzyczka a spus că blocul 3SI "reprezintă regiunea cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește economie și PIB-ul".

Ea a estimat că solicitarea membrilor pentru investiții în sectoarele energetic, digital și logistic, până în 2030, va totaliza 650 de miliarde de euro (690 de miliarde de dolari).

Polonia și Croația au propus cadrul în 2015, încercând să atragă investiții și să stimuleze economia regiunii, în urma crizei datoriilor europene de la începutul deceniului. Impulsul său ambițios pentru conectivitate invită la comparații cu Inițiativa Belt and Road a Chinei, veche de un deceniu.

Planurile pentru 3SI includ construirea unui terminal de gaz natural lichefiat, la scară largă. în Croația, legat prin conducte de Ungaria și Austria. Parcurile eoliene offshore de la Marea Baltică ar putea livra energie electrică în Europa Centrală și de Est.

3SI primește finanțare de la Banca Europeană de Investiții și, de asemenea, operează un fond de investiții de peste 900 de milioane de euro. Aproximativ 90 de proiecte individuale, care acoperă infrastructura de gaz și electricitate, până la căile ferate, sunt deja în derulare.Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, a adus o atenție reînnoită asupra infrastructurii slabe a regiunii.

Daszynska-Muzyczka a indicat România și Bulgaria, menționând că aceste țări au "doar două poduri" de-a lungul celor 458 de kilometri de la Dunăre, de-a lungul graniței lor.Interesul pentru 3SI a crescut după un summit din septembrie, de la București, unde liderii au convenit să includă Grecia ca al 13-lea membru, alături de Ucraina și Moldova, ca parteneri asociați.

Reprezentanții Băncii Japoneze pentru Cooperare Internațională, precum și ai companiilor comerciale și electronice japoneze au participat pentru prima dată la întâlnire. Aceste companii înregistrează o cerere puternică pentru infrastructura feroviară și de comunicații actualizată în regiune, mai ales că Ucraina încearcă să adopte standardele europene de ecartament feroviar.

"Deoarece securitatea Europei și a zonei Indo-Pacific sunt din ce în ce mai recunoscute ca fiind inseparabile, Japonia sprijină ferm această inițiativă", a declarat prim-ministrul Fumio Kishida, într-un mesaj video, la summit.

Viitoarea reconstrucție postbelică a Ucrainei, care, după cum se preconizează, va costa peste 400 de miliarde de dolari, ar putea oferi oportunități de investiții viitoare.

"Totul este legat de reconstrucția Ucrainei", a spus Daszynska-Muzyczka.

SUA acordă, de asemenea, atenție 3SI. Războiul din Ucraina "a subliniat importanța diversificării surselor, rutelor și tipurilor de energie", a declarat John Kerry, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, la summitul din septembrie.

Fostul președinte Donald Trump a participat la summitul 3SI din 2017, de la Varșovia.SUA comercializează reactoare modulare mici -- un tip de energie nucleară de ultimă generație -- produse de compania americană NuScale în Orientul Mijlociu și Europa.

Washingtonul încearcă să conducă eforturile de reducere a emisiilor de carbon în regiune prin înlocuirea centralelor pe cărbune din epoca sovietică. Samsung face, de asemenea, o promovare agresivă a tehnologiei reactoarelor sale nucleare în regiune, spun companiile japoneze.

Inițiativa celor Trei Mări are și o semnificație geopolitică. Regiunea -- cu excepția Ungariei -- se distanțează în mare parte de China, creând oportunități pentru o cooperare mai strânsă cu SUA și Japonia.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA