Premierul Poloniei, Donald Tusk, a transmis joi de la București că fie Europa luptă pentru a-și apăra granițele, teritoriul și principiile, fie "vom cădea".

"Nu este vina noastră că vocabularul nostru zilnic include, încă o dată, cuvinte precum: luptă, bombardamente, atacuri cu rachete, genocid. Europa a dorit să trăiască și să se dezvolte într-o lume postbelică, dar astăzi trebuie să spunem clar că ne confruntăm cu o alegere simplă: fie ne angajăm în lupta pentru a ne apăra granițele, teritoriul, principiile noastre și, ca urmare, cetățenii și generațiile viitoare, fie vom cădea", a spus Donald Tusk la Congresul PPE de la București.

Tusk a mai transmis că "nu există niciun motiv obiectiv să capitulăm în fața răului", pentru că potențialul Europei este economic, financiar, demografic, moral și este "mai mare decât potențialul celor care ne atacă".

"Este crucial astăzi ca Europa să creadă în propria putere și despre capacitatea noastră de apărare. Nu putem trăi în iluzii. Nimeni nu ne va lua locul în această luptă pentru siguranță și pentru viitor. Noi înșine suntem cei mai buni garanți ai siguranței și ai unității", a adăugat acesta.

Donald Tusk a mai spus și că "lupta împotriva tendințelor autoritare, a corupției și a minciunilor are loc pe multe fronturi, iar cea mai dramatică ilustrare este frontul ucrainean-rusesc".