Suspecții ar fi vrut să recruteze militari apropiați de serviciul de securitate al președintelui ucrainean pentru a-l lua ostatic și a-l ucide.

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat marți arestarea a doi ofițeri de securitate suspectați că ar fi pregătit asasinarea președintelui Volodimir Zelenski și a altor înalți oficiali ai țării, la ordinele Moscovei, relatează Le Figaro.

SBU "a destructurat o rețea de agenți" ai serviciilor de securitate ruse (FSB) care "pregăteau asasinarea președintelui ucrainean", a spus această sursă într-un comunicat. Au fost vizați și alți "reprezentanți superiori" ai sferelor militară și politică, precum șeful serviciilor de informații militare, Kirilo Budanov, au declarat serviciile ucrainene.

Rețea "supervizată" de FSB

Suspecții arestați sunt "doi colonei" ai serviciului de stat ucrainean care asigură securitatea funcționarilor publici, a precizat SBU. Această rețea a fost "supervizată" de FSB și cei doi oficiali ar fi "transmis informații confidențiale" Rusiei, a arătat SBU. Ei ar fi vrut să recruteze militari "apropiați de serviciul de securitate" al președintelui Zelenski pentru ca "să-l ia ostatic și să-l omoare", potrivit autorităților ucrainene. Unul dintre membrii acestei presupuse rețele și-ar procurat drone și explozibili, potrivit SBU.

Ucraina a denunțat în mod repetat tentativele de asasinat împotriva președintelui său, a altor înalți oficiali sau a rudelor acestora. În aprilie, un bărbat suspectat că a ajutat serviciile de informații ruse să pregătească un atac împotriva lui Volodimir Zelenski a fost arestat în Polonia, potrivit procurorilor polonezi și ucraineni. Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a otrăvit adversari ai Kremlinului în țară și în străinătate, dar a negat întotdeauna aceste alegații.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA