Președintele ceh Petr Pavel a cerut Germaniei, în cadrul unei vizite la Berlin, să-și asume un rol de lider în eforturile europene de securitate, care ar inspira alte țări, relatează EURACTIV Cehia.

Potrivit lui Pavel, Germania ar trebui să preia poziția de lider și să aibă inițiativă în mai multe domenii, inclusiv în economie, în privința eforturilor de securitate și militare și reconstrucția Ucrainei.

"Începem să scriem un nou capitol în istoria europeană și sunt convins că o țară precum Germania poate juca un rol decisiv în această fază", a spus Pavel după întâlnirea cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

Comentariile sale vin însă după săptămâni de presiune intensă din partea partenerilor europeni pentru ca Berlinul să ridice blocajul furnizării de tancuri Leopard II Ucrainei. Deoarece tancurile sunt de fabricație germană, alte țări sau companii private care doresc să le trimită în Ucraina au nevoie de aprobarea guvernului german.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, președintele ceh a recomandat să se vorbească despre responsabilitatea germană în loc de leadership. Se vorbește adesea despre "leadership-ul german", a spus Pavel, ceea ce ar putea fi o "problemă sensibilă" în unele țări.

El a subliniat că omologul său Steinmeier a vorbit despre responsabilitatea germană. "Germania își poate demonstra rolul de lider într-o serie de domenii", a spus Pavel la Berlin.

"Două dintre ele sunt securitatea și apărarea, nu doar prin atingerea pragului de 2% din PIB, ci prin faptul că este unul dintre statele care pot conduce eforturile de a face Europa mai sigură. Mă refer la întărirea pilonului european al NATO, unde Germania poate juca un rol major", a explicat președintele ceh, fost șef al comitetului militar al NATO.

Pavel a menționat că Germania acționează în multe proiecte NATO ca o "națiune-cadru", ceea ce înseamnă că furnizează echipamentul militar esențial – precum logistica și structura de comandă – statelor mai mici care nu au capacitatea de a-și construi propria lor structură.

Berlinul, datorită bazei sale industriale puternice de apărare, a declarat, de asemenea, că ar fi gata să acționeze ca o așa-numită "națiune-lider" în cadrul eforturilor UE de a cumpăra muniție pentru Ucraina, preluând rolul de lider, în fruntea unei coaliții de cel puțin trei state membre, în contractarea companiilor producătoare de armament. 

Germania a fost a treia țară pe care noul președinte ceh a vizitat-o după învestirea sa pe 9 martie. Mai întâi, el a vizitat Slovacia vecină și apoi a călătorit în Polonia.

La Berlin, Pavel a mai spus că țările din Europa Centrală au jucat un rol foarte activ în sprijinirea Kievului imediat după invazia rusă a Ucrainei. Datorită acestei atitudini, regiunea și-a crescut încrederea în sine și a devenit o voce solidă pro-ucraineană în Europa.

"Ar fi regretabil dacă am fi prinși într-o rivalitate intra-europeană între Europa de Vest și Europa Centrală și de Est cu încrederea în sine nou dobândită”, a spus Pavel, adăugând că această situație ar trebui folosită pentru a "consolida în continuare unitatea europeană".