Liderii celor trei partide care au format coaliția de guvernare după alegerile din decembrie 2020 s-au întâlnit pentru prima dată după căderea guvernului. Nu cu extrem de mare succes.

Premierul desemnat a luat pulsul partidelor cu care și-ar dori să (re)formeze coaliția. Dar nici Florin Cîțu, nici Kelemen Hunor nu au fost entuziasmați de întâlnire.

Vestea bună e că nu și-au înfipt cuțite în spate și au agreat să se mai întâlnească. Vestea proastă e că se vor întâlni abia vineri. Tatonările și tergiversările nu sunt rare în politică, dar parcă spitalele pline de bolnavi de COVID-19 și criza prețurilor din energie ar trebui să insufle politicienilor un caracter de urgență al discuțiilor între partide.

Nu e ca și cum nu ar fi destul de clare pozițiile. E drept că premierul demis joacă în continuare cartea alianței USR cu AUR și PSD pe care probabil nu o mai cred nici prietenii apropiați, iar UDMR se preface jignit de „trădare” pentru a obține ceva în plus la negociere, dar șeful USR a pus cărțile pe masă deja de ceva timp. Poate că Hunor și Cîțu bănuiesc că sunt niște atuuri ascunse în mânecă, în timp ce Cioloș mizează în continuare pe cartea responsabilității și spune că va veni cu o formulă de guvern indiferent de rezultatele discuțiilor.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide. Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu”, a spus Dacian Cioloș.

El a recunoscut că nu este prea mult timp la dispoziție, și din motive constituționale - premierul desemnat având doar zece zile la dispoziție pentru a propune un program de guvernare și un Cabinet -, dar și pentru că sunt mai multe urgențe - de la criza sanitară și cea energetică, la reformele incluse în PNRR și pregătirea unui buget pentru anul viitor.

Deocamdată, foștii parteneri se privesc cu neîncredere și au cerut un timp de gândire. Oficial, pentru a se consulta cu propriile partide. USR deja a decis că va merge în Parlament cu un guvern, fie el și minoritar dacă UDMR și PNL refuză colaborarea.

Kelemen Hunor a constatat lipsa de încredere. „Fără încredere nu poți construi nimic. Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate. Ceea ce am văzut este în spatele nostru, nu putem schimba (...), dar sper că putem schimba viitorul, ziua de mâine”, a spus șeful UDMR.

De cealaltă parte, premierul interimar insistă că cei care au declanșat criza politică trebuie să o rezolve. Dar Florin Cîțu nu își recunoaște nicio vină, aruncând pisica doar în curtea AUR, PSD și, mai ales, a USR.

În acest timp, numărul infectărilor cu coronavirus continuă să crească, spitalele se luptă să facă rost de paturi pentru cei bolnavi. Iar România ar avea nevoie de un guvern instalat și pentru a adopta unele decizii în domeniul energiei, mai ales după ce Comisia Europeană a anunțat că statele membre pot lua unele măsuri, altminteri considerate intervenționiste de legislația UE, pentru a proteja consumatorii și companiile de impactul creșterii masive a prețurilor la gaze și energie electrică.

Recomandarea zilei este să vedeți, dacă nu ați făcut-o deja, investigația Recorder despre cum folosește Biserica Ortodoxă banii pe care îi primește și de la bugetul de stat sau primării, un material de presă care - lucru cam rar în ultimii ani - a provocat reacții rapide, inclusiv demiteri în structurile bisericii și o posibilă anchetă DNA.